Predstavljena Zaklada „Anamarija Carević“

Objavljeno: 26. ožujka 2021.

U vrtu „Palme“ je u utorak 23. ožujka s početkom u 11 sati predstavljena nova Zaklada za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“. Na predstavljanju Zaklade, među ostalima sudjelovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH mr. Zvonimir Frka-Petešić, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić te pročelnik gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiš te ostali dužnosnici iz Grada.

Prije samog predstavljanje Zaklade, održana je komemoracija za preminulu Anamariju s molitvama, koje je predvodio p. Stipo Balatinac. Posebno dirljiv dio komemoracije bio je nastup Ivana, Anamarijinog brata uz dvije prijateljice, a oni su izveli pjesmu „Ima jedno svjetlo“, posvećenu Anamariji, koju je napisao i u originalu izvodi Goran Karan.

„Ona je, zajedno sa svojom obitelji bila vrlo aktivna župljanka, a Bazilika je bila na neki način njezin drugi dom i vjersko utočište. Kako bi njezino djelovanje othrvali zaboravu, na godišnjicu njezine smrti, predstavljamo Zakladu koja nosi njezino ime i putem koje ćemo skupljati donacije za obnovu Bazilike Srca Isusova, i za izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“. Imajući na umu da ćemo u obnovi bazilike kao zaštićenog spomenika kulture imati potporu Ministarstva kulture (u tijeku je potpisivanje ugovora za participaciju sredstava iz Fonda solidarnosti EU), znali smo da i mi trebamo i želimo dati svoj doprinos. Dapače, upravo ova kušnja dala nam je snagu da gledamo i malo dalje te da uz obnovu bazilike rekonstruiramo i dogradimo pastoralni centar koji će nositi ime „Anamarija Carević“, pastoralni centar dostojan ljepote obnovljene bazilike i apostolata koji se u sjeni bazilike vrše“, istaknuo je u svom obraćanju okupljenima zakladnik, župnik i rektor Bazilike Srca Isusova, p. Ivan Matić te pozvao sugrađane da u znak sjećanja na jedinu žrtvu zagrebačkog potresa tu večer u 19 sati upale svijeće u prozorima svojih domova, a vjernike da se pridruže u molitvi na svetoj misi u 18:30 sati.

„Sebi samom često ponavljam da Bog poziva u nebo one najbolje da bismo mi preostali što češće dizali srce i misli k nebu za njima. Dakle, i njihova smrt je sjeme života, ali ne bilo kakvog, nego ispunjenog, smislenog, dobrog života. Iz te misli je izrasla druga svrha okupljanja ovoga dana: pogled u budućnost, s pothvatom Zaklade pastoralnog centra koji nosi ime Anamarije Carević. Anamarija će nastaviti okupljati i graditi novi mladenački život, po čemu je Palma poznata otkad postoji. Ova komemoracija budi život“. Ove riječi je između ostalog uputio provincijal HPDI p. Dalibor Renić.

Okupljenima se, između ostalih, obratila i Nataša Carević, majka preminule Anamarije, rekavši: „Moram priznati kako ću s velikim ponosom i ljubavlju gledati na novi pastoralni centar župe Presvetog Srca Isusova koji će nositi ime moje kćeri Anamarije Carević.“ Pročitala je i dirljivo pismo koje su joj napisali i za uspomenu darovali Anamarijini vršnjaci i prijatelji.

Apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua istaknuo je sljedeće: „U životu postoje trenutci kada se naša vjera gasi, te postoje stvari koje nismo htjeli niti izabrali. Kada se dogode takve tragedije čovjek se pita odakle ponovno početi i koje je uporište njegovoga života.“ Ustvrdivši da ne shvaćamo razlog patnje i boli, rekao je da ni Evanđelje ne daje „jasan odgovor na sve to, ali nam otvara vrata. U njemu pronalazimo svjetlo koje rasvjetljuje pojedinačne događaje našeg života. Čak i one najmračnije. U njemu susrećemo nekoga tko je prošao našim putem, tko je proživio naše drame i tko je izašao kao pobjednik. Ako pšenično zrno, pavši na zemlju ne umre, ostaje samo, ako li umre donosi obilat rod. To je zakon prirode, to je zakon ljubavi, to je smrt koja postaje život“.

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u svom je obraćanju istaknula: „Ovih dana najviše govorimo upravo o obnovi i o svemu što smo napravili ili trebamo napraviti, ali nekako mi se čini da je danas ovdje prilika da zaista manje govorimo o zgradama, a više govorimo o obnovi duha, a vi ste tome ovim činom dali zaista veliki doprinos.“

„Pogled u Baziliku Presvetog Srca Isusova poprilično dočarava stvarnost u kojoj se nalazimo – ruševina je još uvijek puno, strah je još uvijek prisutan, nesigurnosti je na svakome koraku. Ali, ljudi se okupljaju da bi pomogli. Osnivaju se zaklade, fondovi, a humanitarna djela su u ovoj godini bila na vrhuncu.“, kazala je zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić.

Akademik Željko Reiner se prisjetio svoje osobne povezanosti s Bazilikom, a u svom govoru još je istaknuo: „Kuće ćemo sagraditi, pročelja renovirati, a čak i stradala umjetnička djela u Bazilici svojom obnovom pričat će jednu novu povijesnu priču koja će postati dio zagrebačke prošlosti. Ali mladi život nažalost ne možemo vratiti. I sve veličanstvene zgrade i sva umjetnost svijeta ne mogu se mjeriti s vrijednošću ljudskoga života. Kažu stihovi ‘Jedna mladost, jedan svijet nade, raste tiho u srcu tvom.’ Nažalost, jedna mladost je prekinuta, ali nada će zauvijek biti tu. Nada u vječnu svjetlost, vječnu ljubav, vječni život i nada da ćemo se ponovo sresti. U ovo korizmeno vrijeme, dopustite da citiram dio ovogodišnje korizmene poruke pape Franje: ‘U ovim tjeskobnim prilikama u kojima danas živimo i gdje se sve čini krhkim i nesigurnim, govoriti o nadi moglo bi djelovati kao provokacija. Ali Korizmu upravo i imamo za to da se nadamo, da iznova svoj pogled upravimo na strpljivost Boga, koji se nastavlja brinuti za svijet koji je stvorio?.“

Na svečanom predstavljanju Zaklade predstavljeni su i njezini prvi ambasadori: Alan Hržica, Ivana Husar i Ivo Gamulin Gianni. Oni će biti ispružena ruka promocije aktivnosti Zaklade preko društvenih mreža, sredstva komuniciranja te putem davanja intervjua, a sudjelovat će kao izvođači na koncertima koje planiramo u budućnosti ovisno o epidemiološkim uvjetima.

Bazilika je u potresu u ožujku 2020. pretrpjela veliku štetu, najviše u unutrašnjosti gdje se urušio veliki dio svoda. Pastoralni centar koji će nositi ime „Anamarija Carević“ promicat će kroz svoje djelovanje i pronositi mladima njen život kao uzor: moliti krunicu, svirati u crkvi na tamburici, biti angažirana na svim crkvenim aktivnostima koje su bile primjerene njezinoj dobi, za svakoga ali svakoga imati lijepu riječ, zarazan osmjeh i trenutak pažnje… a sve to od prijateljstva s Isusom koji je jedini i najbolji prijatelj, kako je sama govorila.

Na kraju službenog dijela, okupljeni gosti i predstavnici medija, pozvani su u dvije grupe na razgledavanje unutrašnjosti Bazilike i trenutnog stanja sanacije te nakon toga na kratki prigodni domjenak.

Program predstavljanja Zaklade moderirala je Ivana Mišetić, tajnica Zaklade.
Nakon događanja predstavljanja Zaklade članovi Zaklade zajedno sa članovima obitelji Carević posjetili su Anamarijin grob.

Anamarija Carević

Anamarija Carević bila je sestra, kći i prijateljica kakvu bi svatko poželio imati. Vijest o njezinoj smrti odjeknula je Hrvatskom dan poslije potresa kao bolan krik i najveća i nepopravljiva posljedica. Svatko tko je izgubio krov nad glavom, tko se bojao za vlastiti život tih desetak sekundi, postao je svjestan koliko je bogat unatoč gubitku i koliko je mogao više izgubiti. Dokle god se brojila samo materijalna šteta, bilo je podnošljivije, iako bolno.

Anamarija je bila župljanka župe u Palmotićevoj. Revna moliteljica krunice, sviračica u crkvi na tamburici, angažirana na svim crkvenim aktivnostima koje su bile primjerene njezinoj dobi. Teško je onima koji su je pratili cijeli njezin život shvatiti da je više nema: obitelji, prijateljima, svećenicima, časnoj sestri koja ju je vjernički pratila… Osnivanjem Zaklade koja nosi njezino ime veliki broj mladih upoznat će se s njezinim životom, koji svima može biti uzor.

Kontakt Zaklade „Anamarija Carević“: Ivana Mišetić, tajnica, 095/3784-789
Podatci za uplatu donacije (račun Zaklade):
HR7823900011101186505, HPB, opis plaćanja obavezno upisati: donacija
https://zaklada-anamarija-carevic.hr

Objave o predstavljanju Zaklade:

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This