Početak korizme

Objavljeno: 13. veljače 2024.
Sutra nam započinje korizma. 💜
Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju?
Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja.
Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)…
“Kako je oduvijek bio odan čitanju knjiga svjetovnog sadržaja, najčešće viteških romana, kada se počeo bolje osjećati, zatražio je da mu dadnu koju od tih knjiga kako bi prikratio vrijeme. Međutim, kako se nijedna od knjiga kakve je on obično čitao nije mogla naći, dali su mu Vita Christi (Kristov život) i jednu knjigu sa životopisima svetaca na španjolskom jeziku.
Što je više čitao knjige, i po nekoliko puta, sve ga je više oduševljavalo ono što je u njima bilo napisano. Štoviše, prekidajući čitanje ponekad bi se prepustio razmišljanju o stvarima o kojima je čitao, a ponekad opet o stvarima svijeta, kako je do tada običavao. (…)
Jedna je razlika, ipak, bila očita. Osjećao je veliko zadovoljstvo dok je čitao o svjetovnim stvarima, ali se nakon čitanja, kad bi umoran odložio štivo, osjećao praznim i nezadovoljnim. Međutim, kada je pomišljao da bosonog hodočasti u Jeruzalem, da jede samo biljnu hranu i da se poput svetaca podvrgava strogom načinu života, on je osjećao utjehu ne samo dok se bavio takvim mislima, nego je i nakon što bi ih napustio, ostajao zadovoljan i radostan. (…)
Malo-pomalo naučio je raspoznavati duhove koji su djelovali na njega, jedan sotonski, a drugi Božji.”
Sveti Ignacije Lojolski, Načela duhovnosti, Verbum Split, 2008., 28-30.
Koje bi duhovno štivo meni moglo pomoći da se približim Bogu? ❤️‍🔥
Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This