»Oživimo njegove misije u dalekoj Indiji«

Objavljeno: 8. ožujka 2020.

U molitvi za beatifikaciju misionara o. Ante Gabrića na njegovu grobu okupili su se učenici škole u selu Kumr okh ali koja nosi Gabrićevo ime

Trinaest hodočasnika iz Hrvatske dva je tjedna svoj put usmjerilo stazama o. Ante Gabrića, pod duhovnim vodstvom o. Ante Tustonjića, a sve je bilo prožeto svakodnevnim posjetima sela koje je obilazio naš misionar, svjedočanstvima vjernika koji su poznavali o. Gabrića, susretima s biskupima i misionarkama ljubavi te volontiranjem.

Pet dana prije 105. godišnjice rođenja hrvatskoga misionara u Indiji sluge Božjega isusovca o. Ante Gabrić a u nedjelju 23. veljače u župi Maria Polli u selu Kum rokhali u Zapadnom Bengalu svečano je euharistijskim slavljem, predstavom te otvorenjem izložbe proslavljen njegov rođendan, a uz mnogobrojne vjernika na proslavu je stiglo i 13 Hrvata iz Zagreba, Zadra, Splita, Vrgorca, Opuzena, Metković a i Međugorja u sklopu hodočašća naslovljenoga »Antinim stopama«. Njihov dvotjedni boravak u Indiji pokazao je da o. Gabrić – iako je umro prije 32 godine – još živi u srcima i molitvama svih župljana i stanovnika toga misijskoga područja: stariji su ga se vjernici na proslavi sjećali s tugom, a mladi su rado slušali o njemu – svi se diveći životu toga misionara i moleći za njegovu beatifikaciju.

Sve je te nedjelje bilo u znaku o. Gabrića, a proslava je započela misom koju je predvodio pomoćni biskup Baruipura mons. Syamal Bose u crkvi Gospe Lurdske. Tamo se okupilo gotovo tisuću vjernika iz župe, ali i okolnih misijskih postaja, a bila je posebno vidljiva prisutnost i redovnica misionarki ljubavi, među kojima su bile i dvije Hrvatice – s. Agnez iz Ivanca te s. Beatina iz Garešnice – koje sada djeluju u obližnjoj Kalkuti. Nakon mise svi su se uputili do groba o. Gabrića koji je smješten među palmama iza svetišta crkve, gdje je biskup Bose održao kraću molitvu i pozvao okupljene na molitvu za što skorije okončanje procesa beatifikacije. Zahvaljujući gostoprimstvu tamošnjega župnika Prolaya Boidyae i njegova pastoralnoga pomoćnika Sylvestera Xaviera (čijim je povratkom u Maria Polli oživjelo sjećanje na o. Gabrića, jer je on s njime živio i radio, a na njegovim je rukama i umro) svima je podijeljen objed koji su financirali dobročinitelji župe i štovatelji o. Gabrića.

Doveo civilizaciju u džunglu

Uz euharistijsko slavlje, središnji dio popodnevne proslave održan je na vanjskoj pozornici, gdje su se okupljenima obratili biskup Bose, ali i dvojica isusovaca koji su surađivali s o. Gabrićem u Indiji: o. Kuruvilla Thottam i o. Patrick Walsh, kao i vicepostulator kauze o. Gabrića hrvatski isusovac o. Ante Tustonjić, koji je bio duhovnik skupine hodočasnika iz Hrvatske. Redali su se potom pjevači i djeca iz novoosnovane škole »Father Gabric English medium school«, a vrhunac je bila premijerna izvedba plesno-glazbenoga prikaza života o. Gabrića koji oživljava crtice i scene iz pet desetljeća dugoga misionarskoga života o. Gabrića koji je u Indiji širio ljubav, educirao ljude i doveo civilizaciju u džunglu.

Predstavu je osmislio isusovac o. George Sagu, a na predstavi su sudjelovali i hodočasnici iz Hrvatske: pedagoginja srednje škole u Metkoviću Violeta Oršulić s dvije učenice Lanom Batinović i Marijom Glavinić, fotograf Zvonimir Atletić sa suprugom Brankom, kćerkom Kristinom i sinom Petrom te hodočasnice Marina Vrečko, Antonella Mijoč, Željka Sivrić i Maja Dodig. Ta je dramsko-plesna predstava pripremana gotovo dvije godine, a glavnu odgovornost u glumačkoj izvedbi ponijeli su članovi koledža Kalahaydara te 25 plesača. Osim katolika na predstavu su došli i brojni muslimani i hindusi koji cijene i rado se sjećaju o. Ante Gabrića. Predstava je nastala po narudžbi o. Xaviera, koji i sam gostuje u posljednjoj sceni, a financirao ju je hrvatski isusovački provincijal Dalibor Renić.

Tom prigodom postavljena je i izložba crno-bijelih fotografija koje prikazuju duhovnu, požrtvovnu stranu života o. Gabrića i Majke Terezije u Indiji, a koju je priredio fotograf Atletić, koji se i pobrinuo – izradivši 800 kopija fotografija s likom o. Gabrića – da svi posjetitelji ponesu uspomenu.

Antinim stazama

Razlog organiziranja hodočašća »Antinim stopama« koje završava u subotu 7. ožujka, a započelo je 21. veljače, oživljavanje je Gabrićevih misija, posebno u posljednjoj misijskoj postaji Marija Polli u kojoj su Hrvati preko udruge »Mladi oca Ante Gabrića« iz Metkovića već pomagali i prethodnih godina. Organizatorica hodočašća Violeta Oršulić kazala je za Glas Koncila: »Naš hod usmjeren Antinim stazama započeo je molitvom, duhovnim vodstvom našega o. Ante Tustonjića, svakodnevnim obilascima okolnih sela koje je obilazio naš misionar, svjedočanstvima živućih vjernika koji su govorili o životu otca Ante i na nas prenijeli svoja iskustva s njim te druženjem s vjernicima.«

Započeli su s volontiranjem u dječjoj kući Shishu Bhavanu, zatim u kući umirućih u Kalighatu te nastavili u petoj kući Majke Terezije koju je izgradio o. Gabrić i novootvorenoj školi u Maria Polliju. Jedan dio volontera započeo je s uređenjem Antine sobe i kapelice, drugi se dio usmjerio na rad s učenicima i učiteljicama kroz različite radionice te uređenje novih učionica. Već su ranije na gornjem katu župne kuće uredili četiri spavaće sobe s po četiri ležaja, kuhinju, blagovaonicu, tri kupaonice i jedan toalet te je u planu mala biblioteka. S dosadašnjim sredstvima pokrili su navedene radove, a nadaju se da će te prostorije primiti sve buduće hodočasnike i volontere. Pomogli su Hrvati i da se ponovno otvori škola u Maria Polliju u kući koju je izgradio o. Gabrić i u kojoj je nekada bila škola te pogon s različitim zanatima, kao i pogon poznate tvornice obuće »Bata«. Udruga je prikupljala donacije kojima je preuređen donji dio škole koji se sastoji od zbornice, velike učionice s vanjskim sanitarnim čvorom te sanitarnoga čvora za nastavnike. Prošle je godine upisano 30 učenika, a taj se broj kroz godinu popeo na 42 učenika, o kojima se brinu tri zaposlene učiteljice.

Čovjek molitve i vizionar

»Sve ono što smo doživjeli i što proživljavamo ne možemo iskazati riječima, sve duboko ostaje u našim srcima. Ovdje se nema ništa, a ima se sve. To je osmijeh za svakoga, zagrljaj i stisak ruke. Ne može se vratiti kući nepromijenjen. U potpunosti se osjeća otca Antu u ljudima, prirodi, crkvi, posebno u njegovoj sobi. Ovaj, možda nama mali projekt bit će velik za stanovnike toga kraja, a nama na ponos da ne zaboravimo našega misionara koji vječno počiva ispod palmi Sunderbanske džungle. Na nama je da svi zajedno, svim snagama oživimo tu posljednju Antinu misiju i da stanovnici toga kraja i dalje osjete ljubav i dobrotu hrvatskoga naroda koju su osjetili s našim misionarom. Otac Ante je bio čovjek molitve koji je živio svetim životom. Bio je veliki misionar i vizionar, koji je gradio odnos između Boga i čovjeka i zato je ovo prilika za sve nas da poput njega, oživimo njegove misije u dalekoj Indiji. Pružimo ljubav i novu nadu onima koji trebaju pomoć, a s kojima smo kao Hrvati trajno povezani«, kazala je iz Indije za Glas Koncila Violeta Oršulić.

Autor Ivan Tašev za Glas koncila, 8. ožujka 2020. (broj 10 – 2385)

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This