»Oživimo njegove misije u dalekoj Indiji«

Objavljeno: 8. ožujka 2020.

U molitvi za beatifikaciju misionara o. Ante Gabrića na njegovu grobu okupili su se učenici škole u selu Kumr okh ali koja nosi Gabrićevo ime

Trinaest hodočasnika iz Hrvatske dva je tjedna svoj put usmjerilo stazama o. Ante Gabrića, pod duhovnim vodstvom o. Ante Tustonjića, a sve je bilo prožeto svakodnevnim posjetima sela koje je obilazio naš misionar, svjedočanstvima vjernika koji su poznavali o. Gabrića, susretima s biskupima i misionarkama ljubavi te volontiranjem.

Pet dana prije 105. godišnjice rođenja hrvatskoga misionara u Indiji sluge Božjega isusovca o. Ante Gabrić a u nedjelju 23. veljače u župi Maria Polli u selu Kum rokhali u Zapadnom Bengalu svečano je euharistijskim slavljem, predstavom te otvorenjem izložbe proslavljen njegov rođendan, a uz mnogobrojne vjernika na proslavu je stiglo i 13 Hrvata iz Zagreba, Zadra, Splita, Vrgorca, Opuzena, Metković a i Međugorja u sklopu hodočašća naslovljenoga »Antinim stopama«. Njihov dvotjedni boravak u Indiji pokazao je da o. Gabrić – iako je umro prije 32 godine – još živi u srcima i molitvama svih župljana i stanovnika toga misijskoga područja: stariji su ga se vjernici na proslavi sjećali s tugom, a mladi su rado slušali o njemu – svi se diveći životu toga misionara i moleći za njegovu beatifikaciju.

Sve je te nedjelje bilo u znaku o. Gabrića, a proslava je započela misom koju je predvodio pomoćni biskup Baruipura mons. Syamal Bose u crkvi Gospe Lurdske. Tamo se okupilo gotovo tisuću vjernika iz župe, ali i okolnih misijskih postaja, a bila je posebno vidljiva prisutnost i redovnica misionarki ljubavi, među kojima su bile i dvije Hrvatice – s. Agnez iz Ivanca te s. Beatina iz Garešnice – koje sada djeluju u obližnjoj Kalkuti. Nakon mise svi su se uputili do groba o. Gabrića koji je smješten među palmama iza svetišta crkve, gdje je biskup Bose održao kraću molitvu i pozvao okupljene na molitvu za što skorije okončanje procesa beatifikacije. Zahvaljujući gostoprimstvu tamošnjega župnika Prolaya Boidyae i njegova pastoralnoga pomoćnika Sylvestera Xaviera (čijim je povratkom u Maria Polli oživjelo sjećanje na o. Gabrića, jer je on s njime živio i radio, a na njegovim je rukama i umro) svima je podijeljen objed koji su financirali dobročinitelji župe i štovatelji o. Gabrića.

Doveo civilizaciju u džunglu

Uz euharistijsko slavlje, središnji dio popodnevne proslave održan je na vanjskoj pozornici, gdje su se okupljenima obratili biskup Bose, ali i dvojica isusovaca koji su surađivali s o. Gabrićem u Indiji: o. Kuruvilla Thottam i o. Patrick Walsh, kao i vicepostulator kauze o. Gabrića hrvatski isusovac o. Ante Tustonjić, koji je bio duhovnik skupine hodočasnika iz Hrvatske. Redali su se potom pjevači i djeca iz novoosnovane škole »Father Gabric English medium school«, a vrhunac je bila premijerna izvedba plesno-glazbenoga prikaza života o. Gabrića koji oživljava crtice i scene iz pet desetljeća dugoga misionarskoga života o. Gabrića koji je u Indiji širio ljubav, educirao ljude i doveo civilizaciju u džunglu.

Predstavu je osmislio isusovac o. George Sagu, a na predstavi su sudjelovali i hodočasnici iz Hrvatske: pedagoginja srednje škole u Metkoviću Violeta Oršulić s dvije učenice Lanom Batinović i Marijom Glavinić, fotograf Zvonimir Atletić sa suprugom Brankom, kćerkom Kristinom i sinom Petrom te hodočasnice Marina Vrečko, Antonella Mijoč, Željka Sivrić i Maja Dodig. Ta je dramsko-plesna predstava pripremana gotovo dvije godine, a glavnu odgovornost u glumačkoj izvedbi ponijeli su članovi koledža Kalahaydara te 25 plesača. Osim katolika na predstavu su došli i brojni muslimani i hindusi koji cijene i rado se sjećaju o. Ante Gabrića. Predstava je nastala po narudžbi o. Xaviera, koji i sam gostuje u posljednjoj sceni, a financirao ju je hrvatski isusovački provincijal Dalibor Renić.

Tom prigodom postavljena je i izložba crno-bijelih fotografija koje prikazuju duhovnu, požrtvovnu stranu života o. Gabrića i Majke Terezije u Indiji, a koju je priredio fotograf Atletić, koji se i pobrinuo – izradivši 800 kopija fotografija s likom o. Gabrića – da svi posjetitelji ponesu uspomenu.

Antinim stazama

Razlog organiziranja hodočašća »Antinim stopama« koje završava u subotu 7. ožujka, a započelo je 21. veljače, oživljavanje je Gabrićevih misija, posebno u posljednjoj misijskoj postaji Marija Polli u kojoj su Hrvati preko udruge »Mladi oca Ante Gabrića« iz Metkovića već pomagali i prethodnih godina. Organizatorica hodočašća Violeta Oršulić kazala je za Glas Koncila: »Naš hod usmjeren Antinim stazama započeo je molitvom, duhovnim vodstvom našega o. Ante Tustonjića, svakodnevnim obilascima okolnih sela koje je obilazio naš misionar, svjedočanstvima živućih vjernika koji su govorili o životu otca Ante i na nas prenijeli svoja iskustva s njim te druženjem s vjernicima.«

Započeli su s volontiranjem u dječjoj kući Shishu Bhavanu, zatim u kući umirućih u Kalighatu te nastavili u petoj kući Majke Terezije koju je izgradio o. Gabrić i novootvorenoj školi u Maria Polliju. Jedan dio volontera započeo je s uređenjem Antine sobe i kapelice, drugi se dio usmjerio na rad s učenicima i učiteljicama kroz različite radionice te uređenje novih učionica. Već su ranije na gornjem katu župne kuće uredili četiri spavaće sobe s po četiri ležaja, kuhinju, blagovaonicu, tri kupaonice i jedan toalet te je u planu mala biblioteka. S dosadašnjim sredstvima pokrili su navedene radove, a nadaju se da će te prostorije primiti sve buduće hodočasnike i volontere. Pomogli su Hrvati i da se ponovno otvori škola u Maria Polliju u kući koju je izgradio o. Gabrić i u kojoj je nekada bila škola te pogon s različitim zanatima, kao i pogon poznate tvornice obuće »Bata«. Udruga je prikupljala donacije kojima je preuređen donji dio škole koji se sastoji od zbornice, velike učionice s vanjskim sanitarnim čvorom te sanitarnoga čvora za nastavnike. Prošle je godine upisano 30 učenika, a taj se broj kroz godinu popeo na 42 učenika, o kojima se brinu tri zaposlene učiteljice.

Čovjek molitve i vizionar

»Sve ono što smo doživjeli i što proživljavamo ne možemo iskazati riječima, sve duboko ostaje u našim srcima. Ovdje se nema ništa, a ima se sve. To je osmijeh za svakoga, zagrljaj i stisak ruke. Ne može se vratiti kući nepromijenjen. U potpunosti se osjeća otca Antu u ljudima, prirodi, crkvi, posebno u njegovoj sobi. Ovaj, možda nama mali projekt bit će velik za stanovnike toga kraja, a nama na ponos da ne zaboravimo našega misionara koji vječno počiva ispod palmi Sunderbanske džungle. Na nama je da svi zajedno, svim snagama oživimo tu posljednju Antinu misiju i da stanovnici toga kraja i dalje osjete ljubav i dobrotu hrvatskoga naroda koju su osjetili s našim misionarom. Otac Ante je bio čovjek molitve koji je živio svetim životom. Bio je veliki misionar i vizionar, koji je gradio odnos između Boga i čovjeka i zato je ovo prilika za sve nas da poput njega, oživimo njegove misije u dalekoj Indiji. Pružimo ljubav i novu nadu onima koji trebaju pomoć, a s kojima smo kao Hrvati trajno povezani«, kazala je iz Indije za Glas Koncila Violeta Oršulić.

Autor Ivan Tašev za Glas koncila, 8. ožujka 2020. (broj 10 – 2385)

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This