Otvaranje jubilarne Ignacijeve godine

Objavljeno: 17. svibnja 2021.

POČINJE JUBILARNA IGNACIJEVA GODINA
Priopćenje povodom otvaranja Ignacijeve godine 2021.-2022.

Isusovci i cijela ignacijevska obitelj ove godine obilježavaju „Ignacijevu godinu“: 500. obljetnicu obraćenja sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnicu njegove kanonizacije. Otvaranje jubileja je 20. svibnja 2021., točno 500. godina od dana koji se uzima kao početak procesa obraćenja tog važnog sveca Katoličke crkve. Središnji datum je 12. ožujka 2022., kad je 400. obljetnica njegove kanonizacije. Zaključak godine je na Ignacijev liturgijski spomendan 31. srpnja 2022. godine. Geslo Ignacijeve godine je „Vidjeti sve novo u Kristu“, što su riječi kojima sv. Ignacije opisuje promjenu u svom nazoru na svijet.

Sveti Ignacije rođen je 1491. godine u dvorcu Loyola, na sjeveru Španjolske, u pokrajini Baskiji, a umro je u Rimu, 31. srpnja 1556. godine. Od mladosti se posvetio vojničkoj karijeri, sve do 20. svibnja 1521. godine. Tog dana, dok je kao časnik u ime španjolskog kralja vodio ratnu obranu utvrde Pamplone, topovska kugla mu je u borbi teško ozlijedila nogu. Morao se povući na oporavak, a to je bila prigoda da dublje upozna život Isusa Krista i živote svetaca. U njemu se probudilo novo zvanje: slijediti Krista, Vječnoga Kralja, i s njime Boga „u svemu služiti i ljubiti“. Nakon nekoliko godina hodočašćenja, studiranja i konačno svećeničkog ređenja, zajedno sa skupinom prvih drugova, utemeljio je red Družba Isusova (Societas Iesu), kojeg je papa Pavao III. odobrio 27. rujna 1540. godine.

Zašto se obraćenje sv. Ignacija ističe u povijesti Crkve? Važan plod njegova intenzivnog duhovnog života iz godina obraćenja su poznate „Duhovne vježbe.“ Knjižica pod tim nazivom, kao i drugi Ignacijevi spisi, sadrže smjernice za duhovni život koje danas slijede milijuni vjernika. Tako da s pravom možemo reći da u središtu ovog jubileja nije sam događaj obraćenja kao takav, nego nastanak duhovnosti koju nazivamo „ignacijevska.“ Slavimo dar ignacijevske duhovnosti, njezin 500. rođendan.

Kako obilježiti obljetnicu jednog obraćenja, odnosno jedne duhovnosti? Generalni poglavar isusovačkog reda, p. Arturo Sosa piše: „Središte našeg interesa tijekom dolazeće Ignacijeve godine jest poticaj našem vlastitom obraćenju, nadahnut Ignacijevim osobnim iskustvom, koje ga vodi da u Kristu vidi sve novo i da korjenito promijeni svoj život.“

Mi u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove zaključili smo da ćemo najbolje ostvariti duh obljetnica tako što ćemo podijeliti sa svima sredstva za put obraćenja koja nam je Bog dao po duhovnoj baštini svetog Ignacija. Sjećamo se milosti koje je Bog dao Ignaciju i Družbi u prošlosti, ali zato da njihovu djelatnu snagu primijenimo ovdje i sada. Odlučili smo da, umjesto velikih svečanih manifestacija, posvetimo više pozornosti upoznavanju i primjeni nauka sv. Ignacija u vlastitom redovničkom životu te da blago ignacijevske duhovnosti intenzivnije dijelimo sa svojim suradnicima u poslanju i cijelom vjerničkom zajednicom.

Pod tim vidikom, započeli smo nove programe trajne formacije za sve isusovce i program ignacijevske formacije za naše suradnike, koji djeluju u našim ustanovama te udrugama i zajednicama nadahnutim ignacijevskom karizmom. Važan poticaj apostolskoj kreativnosti dat će naša Provincijska kongregacija, koja počinje 30. kolovoza 2021. godine u Zagrebu. Suradnici, ali i šira javnost, mogu produbiti poznavanje ignacijevske duhovnosti putem novog portala Ignacije.hr, koji nudi kvalitetne tekstove, ali organizira i duhovne programe i tečajeve, online i uživo. Sve isusovačke ustanove i župe tijekom 2021.-2022. će organizirati barem jedan „Ignacijevski tjedan“ ili sličan događaj, u kojem će karizmu sv. Ignacija predstaviti svima koji ih pohađaju. Jubilarna godina će se zaključiti susretom ignacijevske mladeži Magis Europe u Hrvatskoj, uoči svetkovine sv. Ignacija 31. srpnja 2022. godine. Ignacijevska karizma bit će predstavljena u osnovnim i srednjim školama u sklopu pripreme za Natjecanje iz vjeronauka jer će tema tog natjecanja školske godine 2021.-2022. biti „Sveti Ignacije i Družba Isusova.“ Predvidjeli smo i druge događaje, zajednička okupljanja, mogućnosti hodočašća, medijske nastupe i promidžbene materijale, o kojima ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

Ignacijevu godinu otvorit ćemo svečanom svetom misom u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu, 20. svibnja 2021. u 18:30 sati, koju će predvoditi papinski nuncij mons. Giorgio Lingua. Predvidjeli smo da, dijelom zbog epidemijskih ograničenja, dijelom zbog poruke same Ignacijeve godine, taj događaj bude usmjeren na našu „ignacijevsku obitelj,“ tj. na zajednice i prijatelje koji žive od plodova karizme sv. Ignacija.

Ignacijevu godinu na razini Crkve otvorit će isusovački general p. Arturo Sosa liturgijskim slavljem u katedrali u Pamploni, 20. svibnja 2020. Istoga dana, jubilej će biti inauguriran u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijani, a govorit će kardinali Luis F. Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere, i Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetaca.

Zagreb, 17. svibnja 2021.

p. Dalibor Renić S.J.
provincijal

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This