HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Obnova Bazilike nakon potresa u Zagrebu

Objavljeno: 22. ožujka 2020.

Dragi prijatelji,

U nedjelju, 22. ožujka 2020., u 6:24 sati, Zagreb je pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva, koji je svoj epicentar imao samo 6 km sjeverno od grada. Potres je uzrokovao veliku materijalnu štetu, posebno na starim zgradama u povijesnoj gradskoj jezgri. Od isusovačkih zajednica najviše su oštećene Rezidencija Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, koja je također sjedište Provincijske uprave, te stara zgrada Kolegija svetog Josipa na Jordanovcu. Mnogo je opale žbuke, vidljivih napuklina na zidovima, oštećenog crijepa na krovovima, oštećenih umjetnina i drugih predmeta. Razina oštećenja na statici zgrada još nije službeno procijenjena, ali neslužbena mišljenja već prikupljamo. Bivša zgrada Sjemeništa na Fratrovcu je nešto manje pogođena, ali još uvijek s vidljivim napuklinama. Novije zgrade kampusa na Jordanovcu i Fratrovcu potres su podnijele najuspješnije.

Nijedan isusovac nije ozlijeđen. Neke prostorije i sobe nekolicine subraće u Palmotićevoj ulici i jordanovačkom Kolegiju proglašene su nesigurnima pa smo za njih jučer morali pronaći alternativni privremeni smještaj.

Monumentalna bazilika Presvetog Srca Isusova u zagrebačkom centru grada, zaštićeni spomenik kulture izgrađen 1902. godine, pretrpio je najviše štete. Naime, jedan dio stropa (oko jedne trećine) se srušio, oštetivši rub kora, dok je ostatak stropa ostao nestabilan. Velike orgulje su pošteđene jer su od prosinca 2017. na restauraciji; ove godine smo očekivali njihovo postavljanje. Kapele sa strane Bazilike su neoštećene, među njima i grob bl. Ivana Merza.

Prije tri dana su se iz Bazilike počele prenositi svete mise uživo u 19 sati. Svakodnevni prijenos svetih misa se nastavlja u isto vrijeme, s tim da će biti iz kućne kapele isusovačke zajednice u Palmotićevoj. Naše duhovno zajedništvo se nastavlja na taj način, i na stotine drugih načina.

Mnogo nas je emocionalno povezanih s ovom Bazilikom i osjećamo bol zbog nastalih oštećenja. Svi smo u njoj primili mnoge Božje milosti, a u njezinom dvorištu nastala su besmrtna prijateljstva. Nestrpljivo očekujemo obnovu. Bazilika je zadnjih godina obnavljana korak po korak, te smo nakon orgulja planirali obnovu tornjeva, ali sada će biti obnovljena cjelovito.

Početak obnove Bazilike i boravišta isusovačkih zajednica morat će pričekati prestanak popratnih potresa koje još uvijek osjećamo. Također, ograničenja koja su uvedena zbog epidemije COVID-19 u Hrvatskoj obnovu čine još složenijom. Međutim, hrvatska isusovačka provincija i župa Presvetog Srca Isusova su započele pripreme za obnovu Bazilike. Naši dobročinitelji mogu uplatiti svoj doprinos na račun župe: Župa Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, OIB: 56433889446; IBAN: HR3923600001102464905, Šifra Swift: ZABAHR2X, s napomenom: „Za obnovu Bazilike“.

Hvala vam na brizi, na tolikim izrazima suosjećanja i na vašim molitvama! Neka vas sve u Božjoj milosti i svakom dobru čuva Presveto Srce Isusovo, po Bezgrješnom Srcu Marijinu, i zagovorom bl. Ivana Merza!

Zagreb, 23. ožujka 2020. godine

p. Dalibor Renić S.J.
provincijal

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

P. Mikolaj Martinjak položio zadnje zavjete

P. Mikolaj Martinjak položio zadnje zavjete

P. Mikolaj Martinjak, poznatiji među subraćom kao p. Mika, položio je 21. rujna 2022. svoje zadnje redovničke zavjete i tako je trajno pritjelovljen Družbi Isusovoj. Slavlje zavjeta predvodio je provincijal p. Dalibor Renić, u crkvi Kraljice Apostola na zagrebačkom...

Hrvatski isusovci vode župu u Skoplju

Hrvatski isusovci vode župu u Skoplju

Skopski biskup Kiro Stojanov je u nedjelju, 4. rujna, uoči spomendana svete Majke Terezije za vrijeme mise u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju uveo u službu novog katedralnog župnika p. Vinka Maslaća i vikara p. Marijana Bešlića, članove Hrvatske pokrajine...

Novi kip sv. Ignacija

Novi kip sv. Ignacija

U nedjelju 31. srpnja 2022., na svetkovinu svetog Ignacija Lojolskog, rektor Kolegija Družbe Isusove, p. Blaženko Nikolić, blagoslovio je novi kip toga sveca, kojeg je povodom jubilarne Ignacijeve godine izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Kip je smješten u...

Share This