Obnova Bazilike nakon potresa u Zagrebu

Objavljeno: 22. ožujka 2020.

Dragi prijatelji,

U nedjelju, 22. ožujka 2020., u 6:24 sati, Zagreb je pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva, koji je svoj epicentar imao samo 6 km sjeverno od grada. Potres je uzrokovao veliku materijalnu štetu, posebno na starim zgradama u povijesnoj gradskoj jezgri. Od isusovačkih zajednica najviše su oštećene Rezidencija Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, koja je također sjedište Provincijske uprave, te stara zgrada Kolegija svetog Josipa na Jordanovcu. Mnogo je opale žbuke, vidljivih napuklina na zidovima, oštećenog crijepa na krovovima, oštećenih umjetnina i drugih predmeta. Razina oštećenja na statici zgrada još nije službeno procijenjena, ali neslužbena mišljenja već prikupljamo. Bivša zgrada Sjemeništa na Fratrovcu je nešto manje pogođena, ali još uvijek s vidljivim napuklinama. Novije zgrade kampusa na Jordanovcu i Fratrovcu potres su podnijele najuspješnije.

Nijedan isusovac nije ozlijeđen. Neke prostorije i sobe nekolicine subraće u Palmotićevoj ulici i jordanovačkom Kolegiju proglašene su nesigurnima pa smo za njih jučer morali pronaći alternativni privremeni smještaj.

Monumentalna bazilika Presvetog Srca Isusova u zagrebačkom centru grada, zaštićeni spomenik kulture izgrađen 1902. godine, pretrpio je najviše štete. Naime, jedan dio stropa (oko jedne trećine) se srušio, oštetivši rub kora, dok je ostatak stropa ostao nestabilan. Velike orgulje su pošteđene jer su od prosinca 2017. na restauraciji; ove godine smo očekivali njihovo postavljanje. Kapele sa strane Bazilike su neoštećene, među njima i grob bl. Ivana Merza.

Prije tri dana su se iz Bazilike počele prenositi svete mise uživo u 19 sati. Svakodnevni prijenos svetih misa se nastavlja u isto vrijeme, s tim da će biti iz kućne kapele isusovačke zajednice u Palmotićevoj. Naše duhovno zajedništvo se nastavlja na taj način, i na stotine drugih načina.

Mnogo nas je emocionalno povezanih s ovom Bazilikom i osjećamo bol zbog nastalih oštećenja. Svi smo u njoj primili mnoge Božje milosti, a u njezinom dvorištu nastala su besmrtna prijateljstva. Nestrpljivo očekujemo obnovu. Bazilika je zadnjih godina obnavljana korak po korak, te smo nakon orgulja planirali obnovu tornjeva, ali sada će biti obnovljena cjelovito.

Početak obnove Bazilike i boravišta isusovačkih zajednica morat će pričekati prestanak popratnih potresa koje još uvijek osjećamo. Također, ograničenja koja su uvedena zbog epidemije COVID-19 u Hrvatskoj obnovu čine još složenijom. Međutim, hrvatska isusovačka provincija i župa Presvetog Srca Isusova su započele pripreme za obnovu Bazilike. Naši dobročinitelji mogu uplatiti svoj doprinos na račun župe: Župa Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, OIB: 56433889446; IBAN: HR3923600001102464905, Šifra Swift: ZABAHR2X, s napomenom: „Za obnovu Bazilike“.

Hvala vam na brizi, na tolikim izrazima suosjećanja i na vašim molitvama! Neka vas sve u Božjoj milosti i svakom dobru čuva Presveto Srce Isusovo, po Bezgrješnom Srcu Marijinu, i zagovorom bl. Ivana Merza!

Zagreb, 23. ožujka 2020. godine

p. Dalibor Renić S.J.
provincijal

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This