HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Dragi prijatelji,

U nedjelju, 22. ožujka 2020., u 6:24 sati, Zagreb je pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva, koji je svoj epicentar imao samo 6 km sjeverno od grada. Potres je uzrokovao veliku materijalnu štetu, posebno na starim zgradama u povijesnoj gradskoj jezgri. Od isusovačkih zajednica najviše su oštećene Rezidencija Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, koja je također sjedište Provincijske uprave, te stara zgrada Kolegija svetog Josipa na Jordanovcu. Mnogo je opale žbuke, vidljivih napuklina na zidovima, oštećenog crijepa na krovovima, oštećenih umjetnina i drugih predmeta. Razina oštećenja na statici zgrada još nije službeno procijenjena, ali neslužbena mišljenja već prikupljamo. Bivša zgrada Sjemeništa na Fratrovcu je nešto manje pogođena, ali još uvijek s vidljivim napuklinama. Novije zgrade kampusa na Jordanovcu i Fratrovcu potres su podnijele najuspješnije.

Nijedan isusovac nije ozlijeđen. Neke prostorije i sobe nekolicine subraće u Palmotićevoj ulici i jordanovačkom Kolegiju proglašene su nesigurnima pa smo za njih jučer morali pronaći alternativni privremeni smještaj.

Monumentalna bazilika Presvetog Srca Isusova u zagrebačkom centru grada, zaštićeni spomenik kulture izgrađen 1902. godine, pretrpio je najviše štete. Naime, jedan dio stropa (oko jedne trećine) se srušio, oštetivši rub kora, dok je ostatak stropa ostao nestabilan. Velike orgulje su pošteđene jer su od prosinca 2017. na restauraciji; ove godine smo očekivali njihovo postavljanje. Kapele sa strane Bazilike su neoštećene, među njima i grob bl. Ivana Merza.

Prije tri dana su se iz Bazilike počele prenositi svete mise uživo u 19 sati. Svakodnevni prijenos svetih misa se nastavlja u isto vrijeme, s tim da će biti iz kućne kapele isusovačke zajednice u Palmotićevoj. Naše duhovno zajedništvo se nastavlja na taj način, i na stotine drugih načina.

Mnogo nas je emocionalno povezanih s ovom Bazilikom i osjećamo bol zbog nastalih oštećenja. Svi smo u njoj primili mnoge Božje milosti, a u njezinom dvorištu nastala su besmrtna prijateljstva. Nestrpljivo očekujemo obnovu. Bazilika je zadnjih godina obnavljana korak po korak, te smo nakon orgulja planirali obnovu tornjeva, ali sada će biti obnovljena cjelovito.

Početak obnove Bazilike i boravišta isusovačkih zajednica morat će pričekati prestanak popratnih potresa koje još uvijek osjećamo. Također, ograničenja koja su uvedena zbog epidemije COVID-19 u Hrvatskoj obnovu čine još složenijom. Međutim, hrvatska isusovačka provincija i župa Presvetog Srca Isusova su započele pripreme za obnovu Bazilike. Naši dobročinitelji mogu uplatiti svoj doprinos na račun župe: Župa Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, OIB: 56433889446; IBAN: HR3923600001102464905, Šifra Swift: ZABAHR2X, s napomenom: „Za obnovu Bazilike“.

Hvala vam na brizi, na tolikim izrazima suosjećanja i na vašim molitvama! Neka vas sve u Božjoj milosti i svakom dobru čuva Presveto Srce Isusovo, po Bezgrješnom Srcu Marijinu, i zagovorom bl. Ivana Merza!

Zagreb, 23. ožujka 2020. godine

p. Dalibor Renić S.J.
provincijal

Share This