Oproštajna: Velika Gospa na otoku Gospe od Milosti

Objavljeno: 16. kolovoza 2020.

Vjernici Tivatskog kraja kao i drugih župa Kotorske biskupije, tradicionalno su se okupili na proslavu svetkovine Velike Gospe na otočiću Gospe od Milosti. Ovogodišnja je proslava protekla u nešto drugačijem ozračju, koje nije uzrokovano samo epidemiološkom situacijom već i činjenicom da se oci isusovci nakon dugog perioda upravljanja otokom Gospe od Milosti i župama Bogišići i Krašići, konačno povlače s ovog mjesta i iz Kotorske biskupije.

Svetu misu predslavio je mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije u zajedništvu s biskupom u miru, mons. Ilijom Janjićem, te provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Daliborem Renićem i drugim svećenicima biskupije.

Nadbiskup Gjonlleshaj je u propovijedi govorio o značaju Marijina uznesenja u životu vjernika, te se spomenuo dugogodišnjeg djelovanja isusovaca u Kotorskoj biskupiji, izrazivši svoju zahvalnost kao i žaljenje zbog odlaska, koje je svojevrsno „osiromašenje“ za biskupiju jer se gubi prisutnosti jedne redovničke zajednice.

Na kraju svete mise prigodnu riječ uputio je p. Dalibor Renić: „Dolazim i s jednim osjećajem sjete, jer riječ je o jednom rastanku koji je pred nama, a kao i svaki rastanak nosi jednu svoju tugu, i kao što rekoh, sjetu. Pedeset i kusur godina, Družba Isusova, oci Isusovci, upravljaju ovim otokom koji pripada Kotorskoj biskupiji i župama Bogišići i Krašići. Znamo iz iskustva vlastitih obitelji, koliko god smo svjesni da neki član obitelji treba nastaviti nekim daljim svojim putem, uvijek su to djeca, a nekad i drugi, ipak nosimo jednu nostalgiju u srcu, zašto se to treba dogoditi.“ P. Renić je pojasnio kako je odluka Provincije o povlačenju iz Kotorske biskupije, potvrđena i od generala u Rimu, donesena još prošle godine, u prvom redu zbog nedostatka Isusovaca koji bi se posvetili pastoralnoj brizi u Boki, konkretno svetištu i župama.

Provincijal p. Dalibor izrazio je nadu da će nova uprava otočića učiniti da njegov duhovni potencijal dođe do većeg izražaja, što je u zadnjih dvadesetak godina zbog promjena na društvenom i političkom planu unutar države bilo otežano. Provincijal se za zahvalnošću prisjetio isusovaca, svećenika i braće, koji su u protekle 53 godine pastoralno djelovali na otoku Gospe od Milosti i župama, bili su to: p. Stjepan Koren (preminuo prošle godine), pok. p. Edomir Ciko, pok. p. Janko Rogina, p. Josip Opat u dva navrata, p. Pero Janković, također u dva navrata te časna braća i drugi svećenici. Svi su se oni brinuli o duhovnoj i materijalnoj obnovi otoka, kojega su nakon povratka u ruke Crkve, zatekli potpuno devastirana, a posebno nakon potresa 1979. kada je otok bilo potrebno po drugi put obnoviti. Zahvalu je uputio i dijecezanskim biskupima i svećenicima koji su primili i prihvatili isusovce, te naglasio kako, unatoč prolaznoj naravi redovništva, otok nije napušten od Crkve, jer je mjesna Crkva sa svojim biskupom oduvijek bila nositeljica pastoralnog života.

Kratku zahvalu svima koji su doprinijeli proslavi uputio je i p. Pero Marković, župnik i upravitelj otoka, potaknuvši vjernike da prihvate novog župnika, te je zahvalio svima na vjerničkoj podršci koju je imao tijekom svog pastoralnog djelovanja.

Vjernici su se nakon mise zadržali u molitvi pred kipom Gospe od Milosti. Pjevanje je animirao mjesni crkveni zbor.

Autor: Kotorska biskupija

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This