Održano predstavljanje 3. izdanja knjige Egzamen

Objavljeno: 6. svibnja 2023.

Zagreb, 6. svibnja 2023. – SKAC Palma održala je u petak 5. svibnja u večernjim satima predstavljanje 3. izdanja knjige Egzamen: jednostavna molitva koja mijenja život.

Kroz jedan netipični i vrlo živi okrugli stol na kojem su sudjelovali p. Tomislav Špiranec SJ, duhovnik SKAC-a p. Bojan Bijelić SJ, voditeljica ignacijevskih duhovnih vježbi Mateja Potroško te grafički dizajner Mihovil Skelin, a koji je moderirala urednica knjige Marija Selak, publika je saznala kako molitva egzamena omogućuje doživljaj Boga onima koji Mu daju priliku da im progovori na zaista neobične načine. Nekima je progovorio u starom tramvaju broj 2, nekima kroz tek kupljenu pa prolivenu kanticu boje, nekima kroz promatranje konja i prirode.

Hrabrost, domišljatost i upoznavanje

P. Bojan Bijelić SJ naglasio je da molitva egzamena traži hrabrost, odluku da odvojite i ukradete te trenutke u danu za Gospodina. Ali susret se događa u jednostavnosti – u zahvaljivanju, traženju oprosta i pomoći za ono što nas čeka sutra, u budućnosti. „U trenucima kad molitva ne ide, važna je domišljatost. Izdvojite makar jednu stvar iz dana na koji se osvrćete, zapišite je i ostanite s tim. Budite vjerni u malom i prisjetite se ranijih milosnih trenutaka.“ – nadodala je Mateja Potroško. Pater Špiranec je istaknuo da je egzamen put ka upoznavanju vlastitog srca, prvi korak kako vidjeti što je u nutrini čovjeka dobro, a što treba odbaciti. Napomenuo je i da egzamen nije prebiranje dana kroz traženje vlastitih grijeha nego strpljivo otkrivanje konkretnih situacija u kojima Bog djeluje u životu svakog od nas.

Koji su to događaji i iskustva u kojima vi možete prepoznati „Božje prste“? Jeste li spremni zaviriti u vlastito srce? Jeste li spremni graditi odnos povjerenja s Bogom? Ako su vaši odgovori pozitivni u tome će vam sigurno pomoći i ova knjiga u kojoj je autor Jim Manney iskreno iznio izazove pri molitvi egzamena i ono što pomaže u otkrivanju Božje prisutnosti u vlastitome životu.

Novo izdanje knjige obogaćeno je dodatkom u kojem se nalazi dodatna pomoć i motivacija za tu molitvu napisanom na temelju dvadesetogodišnjeg iskustva rada s mladima u SKAC Palmi. Egzamen je moguće kupiti u SKAC-u, knjižari svetoga Antuna ili naručiti putem maila odnosi@skac.hr.

Kontakt osoba:

Jelena Gašpar, SKAC Palma
E: odnosi@skac.hr
M: 099 371 8548
W: skac.hr

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. „Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno...

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Uvodeći u homiliju mons. Josip...

Share This