Održana prezentacija tijeka obnove bazilike Srca Isusova

Objavljeno: 26. travnja 2020.

“Danas smo vidjeli projekciju 3D skeniranja koju smo imali prošli mjesec. Ta je projekcija počela odmah dan nakon potresa, a obuhvaća čitavu baziliku-izvana i iznutra. Materijal je sada složen u jednu prezentaciju i knjigu” izjavio je superior rezidencije u Palmotićevoj p. Stipo Balatinac. Skeniranje je provela tvrtka “Code Architekt” koja je uz to, obradila i metodologiju obnove bazilike do samog kraja.

Pater Balatinac istaknuo je kako je vrlo nezahvalno procjenjivati kada bi bazilika mogla biti potpuno otvorena vjerničkom puku. “To ovisi o puno čimbenika, sada nam je najvažnije napraviti statičko-tehničku zaštitu da bismo mogli početi sa slavljenjem svetih misa u bazilici.” Procjene stručnjaka su, istaknuo je, da bi se to moglo dogoditi za šest mjeseci. “Oko toga bi se morali prvo usuglasiti statičari, konzervatori i arhitekti, trebalo bi potom postaviti i skele, a puno će toga ovisiti i o našem maru i zalaganju naših vjernika.”

Ljubav Božja je nepobjediva, istaknuo je p. Balatinac na upit koja je njegova poruka za sve vjernike koji jedva čekaju povratak u “ispovjedaonicu grada Zagreba”. Moji roditelji su u ratu bili u okupiranom dijelu Baranje i uvijek su govorili da će ljubav pobijediti, i tako je i bilo, istaknuo je te poručio:

“Nikako ne smijemo posustati i obeshrabriti se. Naši stari su uvijek govorili da vjera gradi Crkvu. Neka nam vjera bude čvrsta, a naša bazilika će opet biti sjajna i obnovljena, ako ne za kraće, onda za duže vrijeme. Ali, bit će!”

Na prezentaciji je bio i provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić. Rekao je kako je prije svega dragocjeno to što je analiza stanja bazilike napravljena na vrlo stručan način i po najvišim standardima.

“U ovoj fazi, naravno, znamo vrlo malo, i tek trebamo iščitati ono što je analiza stanja pokazala. Sada moramo slijediti upute stručnjaka vezano uz osiguranje građevine kako bismo je mogli, makar i pod skelama, ponovno vratiti u funkciju za bogoslužje, u onoj mjeri u kojoj je to moguće”.

A dok se to ne dogodi, sve je spremno za nastavak pastoralnog rada čim završe mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, istaknuo je p. Renić.

“Spremni smo, kao puška da nastavimo svoj pastoralni rad u Palmotićevoj 31 i 33 imajući na raspolaganju dvoranu koja je u uporabi i još neke prostore i kapele, rekao je provincijal dodajući kako „Bogu hvala, ostatak samostana nije toliko oštećen da se ne bi mogao upotrebljavati”.

“Jasno, stručnjaci prije svega na baziliku gledaju kao jedan monumentalni objekt. Ona je druga najveća crkva u Zagrebu, a po nekim značajkama, barem kad je riječ o našem gradu, po važnosti možda odmah iza drage nam katedrale. No, kao svećeniku, najvažnije mu je „da se život bazilike nastavi, da se u njoj Božji narod okuplja i slavi Boga…”

Arhitekt Nenad Bach, koji već najmanje dvadeset godina vodi obnovu bazilike, a koja je, zbog potresa, prolongirana na još nekoliko godina, smatra da bi obnova mogla biti gotova  za dvije do četiri godine. Sretan bi, kaže, bio da to bude i pet godina. Ono što je sada najbitnije jest vratiti baziliku u vjersku funkciju. Naravno, to ne bi bilo u onom opsegu kakav je bio prije potresa. No, kad poduzmemo sve zaštitne mjere, koje bi u relativno kratkom roku mogle biti napravljene, pa postavimo barem jedan red klupa po sredini bazilike, to bi već bio veliki moralni poticaj, istaknuo je. Dodao je i kako je slična situacija donedavno bila i u zagrebačkoj katedrali gdje su petnaestak godina bile skele, što nije ometalo slavljenje misa.

Pogledajte prilog s HRT-a:

 

Izvori: IKA i HRT.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This