Održan susret isusovačkih suradnika i rođendan SKAC-a

Objavljeno: 28. studenoga 2019.

Redoviti ovogodišnji susret isusovačkih suradnika održan je u srijedu 27. studenoga 2019. u Rezidenciji Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Bio je povezan s lijepom obljetnicom, 18. rođendanom udruge Studentski katolički centar Palma (SKAC). Ranije ove godine je već održan jedan sličan izvanredni susret, i to u svečanom ozračju posjeta generalnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose u ožujku. Tada se suradnicima i prijateljima obratio sam o. General.

Na susretu 27. studenoga okupili su se u 18 sati predstavnici različitih udruga i zajednica, ali i pojedinaca koji surađuju s Družbom Isusovom. Otvorio ga je provincijal o. Dalibor Renić, a prigodno izlaganje održao je o. Stipo Balatinac, novi poglavar Rezidencije Srca Isusova u Zagrebu i provincijski Delegat za prijatelje i dobročinitelje. O. Balatinac je napose istaknuo važnost povezivanja akcije i kontemplacije u ignacijevskoj duhovnosti, pri čemu uvijek treba imati vremena za molitvu i izbjeći moguće lažne izlike, dok se u djelovanju ravnamo poslušnošću i stegom po primjeru sv. Ignacija Loyolskoga. U tom dijelu susreta predstavila se bratovština Marijanski zavjet za domovinu, a za glazbeno-molitveni dio pobrinuli su se predstavnici Zajednice kršćanskog života iz Rijeke (župa Zamet).

Zatim je slavljena svečana sveta misa u Bazilici Srca Isusova, kao zahvalnica za djelovanje udruge SKAC. U koncelebraciji je bilo više isusovaca duhovnika različitih katoličkih laičkih udruga i zajednica. Glazbeni dio liturgije priredila je Klapa SKAC, a asistirali su članovi ministrantske i liturgijske skupine SKAC-a.

O. Provincijal je u propovijedi podsjetio da isusovci u zagrebačkoj Bazilici njeguju apostolat laika od svog dolaska, tijekom više od stotinu godina. U početku su to bile zajednice zvane Marijine kongregacije, pa Orlovi, Križari itd. Značajka je isusovačkog pristupa da ne čine udruge ovisnima o sebi, nego laicima pomažu da razviju ljubav prema Crkvi koja će biti jamstvo njihove samostalne kreativnosti u punoj vjernosti istoj Crkvi. Svrha je ovakvih susreta da se suradnici međusobno upoznaju, više povežu, ali i da im isusovci tom prigodom mogu izraziti zahvalnost i podršku.

Nakon svete mise, započela je „rođendanska proslava punoljetnosti“ SKAC-a u Velikoj dvorani u dvorištu Bazilike. Kroz interaktivnu šetnju SKAC-om prikazana je njegova povijest, s posebnim mjestom osnivača o. Luke Rađe, SKAC-ova sadašnja misija i vizija budućnosti. Uz molitveno-glazbeni program, a u nazočnosti mnogih nekadašnjih i sadašnjih Skacovaca, prijatelja i predstavnika drugih udruga iz ignacijevske obitelji, predstavljena je nova SKAC-ova mrežna stranica, novi logo, kao i novo uređenje SKAC-ove kapelice.

Na susretu isusovačkih suradnika ovog puta su sudjelovale Zajednice kršćanskog života Palma i Zamet, Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina, SKAC Zagreb, Udruga Magis, Marijanski zavjet za domovinu, Isusovačka služba za izbjeglice, Kap dobrote, Zaklada Biskup Josip Lang, Udruga Vidi-prosudi-djeluj, Molitvena zajednica Srca Isusova, Akademski zbor Palma, Zbor Oaza, župna vijeća, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Udruga Prisutnost, Hrvatska zajednica Bračnih susreta, sestre Kćeri Božje Ljubavi, kao i suradnici pojedinci, napose pratitelji Duhovnih vježbi u svakodnevici.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

U Cinestaru Branimir mingle malla održane su 20. i 21. siječnja premijerne projekcije filma Sentir y gustar – Kušaj i guštaj, koji nam prikazuje događaj MAGIS Europe 2022. Bio je to međunarodni osmodnevni isusovački program krajem srpnja 2022., za mlade od 18. do 35...

Blagoslov učenika Isusovačke klasične gimnazije

Blagoslov učenika Isusovačke klasične gimnazije

U Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku 9. siječnja 2023. bio je dan drugačiji od običnog. Naime, taj se dan održavao blagoslov učenika i učionica. Taj se događaj već tradicionalno održava unazad nekoliko godina u božićnom vremenu. Pater ravnatelj Sebastian...

Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Časni brat Ivan Rosandić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je blago u Gospodinu 2. siječnja 2023. godine u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 89. godini života i 60. godini redovništva. Sprovod će biti 10. siječnja 2023. u 13:20 sati, na...

Share This