HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Redoviti ovogodišnji susret isusovačkih suradnika održan je u srijedu 27. studenoga 2019. u Rezidenciji Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Bio je povezan s lijepom obljetnicom, 18. rođendanom udruge Studentski katolički centar Palma (SKAC). Ranije ove godine je već održan jedan sličan izvanredni susret, i to u svečanom ozračju posjeta generalnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose u ožujku. Tada se suradnicima i prijateljima obratio sam o. General.

Na susretu 27. studenoga okupili su se u 18 sati predstavnici različitih udruga i zajednica, ali i pojedinaca koji surađuju s Družbom Isusovom. Otvorio ga je provincijal o. Dalibor Renić, a prigodno izlaganje održao je o. Stipo Balatinac, novi poglavar Rezidencije Srca Isusova u Zagrebu i provincijski Delegat za prijatelje i dobročinitelje. O. Balatinac je napose istaknuo važnost povezivanja akcije i kontemplacije u ignacijevskoj duhovnosti, pri čemu uvijek treba imati vremena za molitvu i izbjeći moguće lažne izlike, dok se u djelovanju ravnamo poslušnošću i stegom po primjeru sv. Ignacija Loyolskoga. U tom dijelu susreta predstavila se bratovština Marijanski zavjet za domovinu, a za glazbeno-molitveni dio pobrinuli su se predstavnici Zajednice kršćanskog života iz Rijeke (župa Zamet).

Zatim je slavljena svečana sveta misa u Bazilici Srca Isusova, kao zahvalnica za djelovanje udruge SKAC. U koncelebraciji je bilo više isusovaca duhovnika različitih katoličkih laičkih udruga i zajednica. Glazbeni dio liturgije priredila je Klapa SKAC, a asistirali su članovi ministrantske i liturgijske skupine SKAC-a.

O. Provincijal je u propovijedi podsjetio da isusovci u zagrebačkoj Bazilici njeguju apostolat laika od svog dolaska, tijekom više od stotinu godina. U početku su to bile zajednice zvane Marijine kongregacije, pa Orlovi, Križari itd. Značajka je isusovačkog pristupa da ne čine udruge ovisnima o sebi, nego laicima pomažu da razviju ljubav prema Crkvi koja će biti jamstvo njihove samostalne kreativnosti u punoj vjernosti istoj Crkvi. Svrha je ovakvih susreta da se suradnici međusobno upoznaju, više povežu, ali i da im isusovci tom prigodom mogu izraziti zahvalnost i podršku.

Nakon svete mise, započela je „rođendanska proslava punoljetnosti“ SKAC-a u Velikoj dvorani u dvorištu Bazilike. Kroz interaktivnu šetnju SKAC-om prikazana je njegova povijest, s posebnim mjestom osnivača o. Luke Rađe, SKAC-ova sadašnja misija i vizija budućnosti. Uz molitveno-glazbeni program, a u nazočnosti mnogih nekadašnjih i sadašnjih Skacovaca, prijatelja i predstavnika drugih udruga iz ignacijevske obitelji, predstavljena je nova SKAC-ova mrežna stranica, novi logo, kao i novo uređenje SKAC-ove kapelice.

Na susretu isusovačkih suradnika ovog puta su sudjelovale Zajednice kršćanskog života Palma i Zamet, Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina, SKAC Zagreb, Udruga Magis, Marijanski zavjet za domovinu, Isusovačka služba za izbjeglice, Kap dobrote, Zaklada Biskup Josip Lang, Udruga Vidi-prosudi-djeluj, Molitvena zajednica Srca Isusova, Akademski zbor Palma, Zbor Oaza, župna vijeća, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Udruga Prisutnost, Hrvatska zajednica Bračnih susreta, sestre Kćeri Božje Ljubavi, kao i suradnici pojedinci, napose pratitelji Duhovnih vježbi u svakodnevici.

Share This