Od Sljemena do Splita – za isusovačka zvanja!

Objavljeno: 8. veljače 2023.

Kako žive i što rade isusovci? Koja je svrha postojanja Družbe Isusove? Što piše u Formuli Instituta, temeljnom dokumentu Družbe Isusove? Zašto u isusovačkoj formaciji postoje eksperimenti? Što je proživljavao sveti Franjo Ksaverski u misijama u Japanu? Neka su to od pitanja o kojima su promišljali mladići na programu Možda baš isusovac održanom prvoga vikenda u veljači, u Župi Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata.

Sudjelovala su trojica mladića koji razlučuju duhovni poziv i isusovci Mislav Skelin, promotor zvanja, Tomislav Rukavina, župnik na Sljemenu i Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u istočnoj Europi. Proveli su vrijeme u druženju, molitvi, slavljenju euharistije, razgovoru i fizičkom radu. Imali su priliku posjetiti i bolnicu u Gornjoj Bistri.

Prvoga dana susreta p. Perica je govorio o tome kako je izgledala njegova formacija, isusovački život i kakve su posebnosti i izazovi njegova sadašnjega poslanja.

Sljeme je bilo okovano snijegom i ledom, tako je veći dio subote bio posvećen čišćenju parkirališta u blizini kuće. Dobili smo zadatak čistiti snijeg, i koliko god to zvučalo banalno i jednostavno, vjetar i led su kroz cijeli dan iskušavali našu volju, našu snagu, mentalnu i fizičku, govori jedan od sudionika.

Naglasio je i kako je za njega najvažnije iskustvo bilo u nedjelju, kada su posjetili Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Koliko god smo svi mi ljudi različiti, zapravo smo isti. Svi osjećamo iste osjećaje, i bol, i radost. Krist nas sve poziva da budemo bolji, da ljudima budemo ljudi. Slabe i nemoćne, Bog nas daruje svojom milošću, na put nam stavlja bližnje koji nas obogaćuju u iskustvu vjere i ljubavi.

Vikend Možda baš isusovac dobra je prilika za mladiće koji razlučuju svoj poziv i Božje djelovanje u njihovim životima. Ako ste jedan od takvih, upoznajte Družbu na vikendu 28. travnja do 1. svibnja 2023. Možete se prijaviti putem LINKA, a za više informacija pišite p. Mislavu Skelinu –  mislav.skelin@skac.hr.

O životu i evanđelju, o svetosti, isusovcima, pozivima te zašto su te teme važne za nas, govorit će se i u Splitu, tijekom vikenda od 17. do 19. veljače. U petak 17. veljače, p. Skelin slavi misu mladih u 20:30 u crkvi Gospe od Zdravlja. U subotu 18. veljače, Magis organizira projekciju filma „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“ 19 sati, u CineStar kinu (Mall of Split). U nedjelju 19. veljače, p. Skelin slavi misu Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u 19:00 sati.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This