Od Sljemena do Splita – za isusovačka zvanja!

Objavljeno: 8. veljače 2023.

Kako žive i što rade isusovci? Koja je svrha postojanja Družbe Isusove? Što piše u Formuli Instituta, temeljnom dokumentu Družbe Isusove? Zašto u isusovačkoj formaciji postoje eksperimenti? Što je proživljavao sveti Franjo Ksaverski u misijama u Japanu? Neka su to od pitanja o kojima su promišljali mladići na programu Možda baš isusovac održanom prvoga vikenda u veljači, u Župi Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata.

Sudjelovala su trojica mladića koji razlučuju duhovni poziv i isusovci Mislav Skelin, promotor zvanja, Tomislav Rukavina, župnik na Sljemenu i Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u istočnoj Europi. Proveli su vrijeme u druženju, molitvi, slavljenju euharistije, razgovoru i fizičkom radu. Imali su priliku posjetiti i bolnicu u Gornjoj Bistri.

Prvoga dana susreta p. Perica je govorio o tome kako je izgledala njegova formacija, isusovački život i kakve su posebnosti i izazovi njegova sadašnjega poslanja.

Sljeme je bilo okovano snijegom i ledom, tako je veći dio subote bio posvećen čišćenju parkirališta u blizini kuće. Dobili smo zadatak čistiti snijeg, i koliko god to zvučalo banalno i jednostavno, vjetar i led su kroz cijeli dan iskušavali našu volju, našu snagu, mentalnu i fizičku, govori jedan od sudionika.

Naglasio je i kako je za njega najvažnije iskustvo bilo u nedjelju, kada su posjetili Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Koliko god smo svi mi ljudi različiti, zapravo smo isti. Svi osjećamo iste osjećaje, i bol, i radost. Krist nas sve poziva da budemo bolji, da ljudima budemo ljudi. Slabe i nemoćne, Bog nas daruje svojom milošću, na put nam stavlja bližnje koji nas obogaćuju u iskustvu vjere i ljubavi.

Vikend Možda baš isusovac dobra je prilika za mladiće koji razlučuju svoj poziv i Božje djelovanje u njihovim životima. Ako ste jedan od takvih, upoznajte Družbu na vikendu 28. travnja do 1. svibnja 2023. Možete se prijaviti putem LINKA, a za više informacija pišite p. Mislavu Skelinu –  mislav.skelin@skac.hr.

O životu i evanđelju, o svetosti, isusovcima, pozivima te zašto su te teme važne za nas, govorit će se i u Splitu, tijekom vikenda od 17. do 19. veljače. U petak 17. veljače, p. Skelin slavi misu mladih u 20:30 u crkvi Gospe od Zdravlja. U subotu 18. veljače, Magis organizira projekciju filma „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“ 19 sati, u CineStar kinu (Mall of Split). U nedjelju 19. veljače, p. Skelin slavi misu Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u 19:00 sati.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This