Nova knjiga p. Marka Matića – ‘Očenaš’ u sklopu biblijsko – teoloških ogleda

Objavljeno: 19. lipnja 2018.

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove objavio je knjigu p. Marka Matića, pod naslovom „Očenaš – u sklopu biblijsko-teoloških ogleda“ (Zagreb, 2018, 416 str). Poznati teolog, profesor, propovjednik i cijenjeni voditelj duhovnih vježbi isusovac p. Marko Matić slavi ove, 2018. godine, 80. obljetnicu života. Ujedno je to i zlatni jubilej njegova svećeništva (zaređen za svećenika 1968.). Te su obljetnice neposredni povod za objavljivanja ove knjige. Knjiga sadrži dvanaest ogleda na različite teme, a najveći je nedavno napisani i prvi put objavljeni ogled „Teologija očenaša“. Svima je dobro poznato da p. Marko voli „lomiti Riječ,“ tj. tumačiti Sveto pismo, a rezultat dugogodišnjih meditacija nad molitvom Gospodnjom je upravo spomenuta dragocjena studija. Ona će biti od velike koristi, duhovne i teološko, svima nama koji svaki dan i po više puta izričemo tu molitvu, često bez velikog promišljanja o njezinoj dubini.

Ostali ogledi bave se uvijek aktualnim temama poput pitanja tzv. „historijskog Isusa,“ povijesti Isusova djetinjstva, o Kani Galilejskom te o svetom Pavlu Apostolu kao „ocu Europe.“ Manje je poznato da je p. Matić zapravo po doktorskim studijima stručnjak u sustavnoj teologiji, napose poznavatelj misli J. Moltmanna i K. Rahnera. Dva ogleda su posvećena njima. Tu su i ogledi o kristološkom doprinosu paleontologa i teologa Teilharda de Chardina, o teologiji bezgrješnog začeća Blažene djevice Marije i dijalogu između kršćana i marksista 1960-tih godina.

P. Marko Matić rođen je u Liskovači (Tomislavgrad) 19. veljače 1938. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu i gimnazije u Dubrovniku i Zagrebu, 1956. stupio je u Družbu Isusovu. Studirao je filozofiju i teologiju u Zagrebu i Innsbrucku. Zaređen je za prezbitera 1968. godine. Počinje predavati dogmatsku teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, nastavlja studij filozofije u Beču, a u Innsbrucku 1979. postiže doktorat iz teologije radom na njemačkom „Teologija Jürgena Moltmanna u raspravi s Ernstom Blochom.“ Nastavlja predavati u Zagrebu te obnaša službe rektora Kolegija na Jordanovcu, provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, instruktora treće probacije. I dalje je pastoralno i spisateljski aktivan, živeći u isusovačkoj zajednici u Zagrebu na Jordanovcu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This