Nedjelja Božje riječi kod isusovaca na Grbavici

Objavljeno: 24. siječnja 2021.

Sveti otac Franjo je za sveopću Crkvu odredio Nedjelju Božje riječi koja se ima slaviti na treću nedjelju. Tom pozivu rimskog prvosvećenika odgovorila je i mala župna zajednica svetog Ignacija u Sarajevskoj četvrti Grbavica. Tom prigodom župu su posjetili i bogoslovi iz Vogošće, koji su animirali liturgijsko pjevanje, dok je skolastik Družbe Isusove Daniel Vorih nazočne vjernike svojim komentarom uveo u Službu riječi. Sveto misno slavlje je predslavio p. Ante Topić, župnik u koncelebraciji s don Antom Ljuljom, vicerektorom u sjemeništu Redemptoris Mater u Vogošći i don Ivanom Rakom, profesorom na KBF-u Sarajevo.

U prigodnoj homiliji oslonjenu na liturgiju riječi p. Topić je naglasio potrebu istinskog obraćenja koje može biti dvojako, ali samo istinskim obraćenjem možemo nazvati ono koje nas vodi da poput svetoga Pavla smognemo snage suočiti se sa sobom i priznati da sve što nas udaljava od samoga Krista pa koliko to mi smatrali dobitkom i privilegijem je u sebi veliki gubitak jer je uistinu vrijeme kratko i prebrzo se mijenja i prolazi obličje ovoga svijeta. Na koncu propovijedi župnik se obratio i nazočnim bogoslovima i pozvao ih da u ovom turbulentnom vremenu budu poput Jone i apostola koji će pozivati i svjedočiti Božju riječ, a to će postići samo ukoliko budu djelotvorni vršitelji Božje riječi a ne samo slušatelji.

Propovjednik je pozvao da molimo i za našu zemlju BiH, da shvatimo da se poput Ninive trebamo vratiti Bogu kako bi nam krenulo na bolje. U nastavku svetog misnog slavlja, na početku euharistijske službe, kruh i vino kao žrtvene darove naroda Božjega su prinijele dvije studentice nastanjene u Domus Loyola koji se nalazi u sklopu Rezidencije DI.

Da bi još više naglasio važnost slušanja, čitanja i meditiranja nad Božjom riječi, a što je i prvotna svrha ove nedjelje, župnik je na koncu misnoga slavlja podijelio okupljenim vjernicima ceduljice sa ohrabrujućim, ali i poticajnim svetopisamskim citatima koje nas trebaju nositi i hrabriti u tjednu koji je pred nama. Isusovci i studenti nastanjeni u Domus Loyola su sa bogoslovima iz Vogošće nastavili druženje za obiteljskim stolom.

Župa Grbavica

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This