MOŽDA BAŠ ISUSOVAC Jesi li u dilemi koji stalež odabrati? Ili ćeš pred oltar ili na oltar!

Objavljeno: 9. listopada 2020.

Pročitajte što je o izboru rekao isusovac pater Luka Rađa, koji je 2001. pokrenuo mlade da osnuju Studentski katolički centar – SKAC, a nešto kasnije i ljetni program za mlade Modrave. Kao studentski kapelan u Palmi uočio je da najveću zamku mladima ovoga doba zapravo predstavlja neodlučnost.

“Vjerujemo da ove njegove riječi mogu donijeti i svijetla i ohrabrenja za mnoge. Dečke koji razmišljaju o pozivu mi iz Studentskog katoličkog centra Palma u Zagrebu pozivamo da se odvaže doći na duhovnu obnovu ‘Možda baš isusovac’”, poručuju iz zagrebačkoga SKAC-a.

Ili ćeš jedno, ili drugo. Ili si “za”, ili “protiv”. Što je više od toga, od Zloga je. Odredi se: budi vruć ili studen, inače si “fuj”! I prije Ignacija, još u željezno doba, znalo se: Kuj ili ne mrči gaća! Magarac neki, kaže priča, stajao između dva plasta sijena. Oba jednako velika, oba jednako slasna. I mišljaše on: “Ako ću ovog, onda ništa od onog”. Pa opet: “Ako ću onog, onda ništa od ovog”, I ponovno tako. A tako bi valjda do danas – da nije krepao od gladi.

Što god ti učiniš, to ti je i volja Božja!

Znam, ti si pobožan i Bogu prepuštaš da upravlja tvojim životom. Da on za te donese odluku. Gluposti! Bog ima pametnijeg posla od kojih je i to da te blagoslovi u dobru izboru ili da tvoj loš izbor okrene u dobro, ako si u dvojbi radije išao na rizik, nego ostao neodlučan. Jesi li u dilemi koji stalež odabrati, sve ti se svodi na: ili ćeš pred oltar ili na oltar.

Čekaš li da te Bog oženi, ostat ćeš sam. Sjećam se kolege koji je, dvoumeći se što je volja Božja: da ostane ili iziđe iz samostana, u svojoj tjeskobi zatražio proročku riječ od glasovitog duhovnika. Dobio je upravo proročki odgovor: “Što god ti učiniš, to ti je i volja Božja!” Moli, dakle, i slijedi svoje mušice. Ne oklijevaj. Ne ostavljaj za sutra, što možeš učiniti prekosutra! (Šala mala! Jer, dobro znaš što hoću reći…)

Budi spreman na iskorak!

Dopustite mi na tren biser iz franjevačke duhovnosti. Franjo i Maseo hodali putem “slijedeći tako volju Božju”. A onda se našli na raskrižju. “Kuda dalje”, upita Maseo. “Onim putem kojim je volja Božja”, kaza Franjo. Ovaj se nađe u nama tako bliskoj situaciji. A Franjo, pun Duha Svetoga, posadi ga nasred raskrižja i zapovjedi da se okreće oko sebe sve dok mu se mozak i želudac ne zamrse.

“Stani”, naredi Franjo. “A sada kreni!” Bauljajući, Maseo nasumce krene putem koji mu se slučajno pod nogama našao. Taj je put volja Božja. Ignacije, tražeći volju Božju za sudbinu onog Maura koji mu se drznuo dirnuti u Gospu, u dilemi da li da mu zato bodežom presudi, odluku je prepustio mazgi. Ova čudom, nije krenula za Maurom i tako se svetac, Bogu hvala, ovom zgodom nije mašio bodeža. Ispravan izbor podrazumijeva odreknuće od klišejizirana načina razmišljanja i spremnost na iskorak.

Surađujući s našom Provincijom, zagrebački SKAC ističe da su uvidjeli da je njihova formacija i karizma duhovnih vježbi od presudne važnosti za današnje vrijeme. Isusovci im u apostolatu mladih pomažu tražiti i nalaziti Boga u svemu, uvijek birati veće dobro (magis) i biti kontemplativan u akciji.

“Svojim djelovanjem nas uče kako se ne moramo povlačiti iz svijeta, nego uz pomoć Božju u svemu svjetovnome gledati dublje, otkrivati gdje je Bog i kako je On prisutan u svijetu”, ističu iz zagrebačkog SKAC-a, pozivajući sve muškarce koji razmišljaju o redovničkom zvanju da dođu na vikend ignacijevske molitve u Svetičkom Hrašću i da se uče 500 godina prokušanoj metodi odlučivanja koju je predložio sam sv. Ignacije.

Susret će se održati od 13. do 15. studenog pod vodstvom patra Tomislava Špiranca. Uključuje zajedničku rekreaciju, osobnu molitvu u tišini, dnevno duhovno vođenje, misno slavlje, klanjanje i priliku za sakrament pomirenja.

Prijaviti se možete ovdje: MOŽDA BAŠ ISUSOVAC. Ako imate pitanja o samom programu, javite se na: idom@skac.hr.

Izvor teksta HKM, a donja fotka sa SKAC.hr-a.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This