HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE - CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Pod geslom „Tebe žeđa duša moja“ (Ps 63,2) u nedjelju, 30. lipnja 2019. godine u župi Mučeništva Ivana Krstitelja u Brijestu, Osijek, svoju mladu misu slavio je p. Zvonimir Marinović.  Propovijedao je p. Peter Buša iz Slovačke uz nazočnost dvadesetak isusovaca, patara, braće i skolastika, uz provincijala i mjesne svećenike, napose iz Kongregacije Duha Svetoga, koja vodi župu.

Evo što mladomisnik kaže o samome sebi:

Rođen sam 1982. u Osijeku, od roditelja Ivana i Ane r. Modrić. Mlađi sam sin. Osnovnu i srednju školu završio sam u Osijeku. Tijekom školovanja sam aktivno sudjelovao u životu župe kao čitač, ministrant, svirač a potom i kao sakristan u srednjoškolskoj dobi. Također sam bio aktivan u molitvenoj zajednici u duhu Taizea koja se okupljala u rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku. To mi je iskustvo približilo molitvu, ali i ignacijevsku duhovnost te sam imao priliku bolje upoznati isusovce. Studij arheologije završio sam u Zagrebu na Filozofskom fakultetu te potom kratko vrijeme radio kao kustos pripravnik u Muzeju Slavonije Osijek.

Godine 2007. u rujnu ulazim u novicijat Družbe Isusove te sam prve zavjete položio u Splitu 12. rujna 2009. na blagdan Imena Marijina. To vrijeme novicijata bilo je povlašteno razdoblje formacije u kojoj sam imao prilike dublje upoznati Gospodina kroz molitvu, ali i sebe samoga. Potom sam se preselio u Zagreb kako bih započeo filozofsko-teološki studij koji je, kao što je uobičajeno u Družbi Isusovoj, podijeljen u dva dijela. Prvi filozofski u Zagrebu na Jordanovcu u trajanju od 3 godine, nakon čega je slijedio dvogodišnji praktični dio formacije tijekom kojeg sam živio i djelovao u isusovačkoj zajednici u Palmotićevoj u Zagrebu pomažući u pastoralu i u znanstvenom časopisu Obnovljeni život. Radeći u pastoralu naše bazilike u Palmotićevoj imao sam priliku pobliže upoznati rad svećenika i same vjernike koji se okupljaju iz cijelog Zagreb. Osobito su me dojmile proslave Presvetog Srca Isusova; brojni hodočasnici iz okolice Zagreba u ranim jutarnjim satima, dugi redovi ispred ispovjedaonica, ispunjena bazilika tijekom misa. Nakon dvije godine, koje su mi brzo prošle, ili bolje reći proletjele, došao je red na nastavak formacije. Teološki dio studija, u trajanju od 3 godine, završio sam u Rimu na papinskom sveučilištu Gregorijana. U Rimu sam imao priliku živjeti u višenacionalnoj zajednici pri crkvi Imena Isusova (del Gesu). Kroz to razdoblje, uz studij, imali smo priliku upoznati isusovce sa drugih kontinenata i država koje su nama dobrim dijelom nepoznate. Posebno su me radovale prilike kada smo mogli predstaviti tradicionalnu hranu iz naših zemalja te ju podijeliti sa subraćom. Život u Vječnomu gradu Rimu, središtu Katoličke Crkve, bilo je blagoslovljeno razdoblje koje me je obogatilo na teološkom, molitvenom i kulturološkom području. Potom je uslijedio povratak u domovinu kako bih nastavio djelovanje u našem narodu. Za đakona sam zaređen na svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove, 31. srpnja 2018. godine u bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu u Palmotićevoj. Trenutno sam na doktorskom studiju iz srednjovjekovno arheologije te mi je povjerena služba ravnatelja Knjižnice Juraj Habdelić na Jordanovcu.