Kongregacija prokuratora u Loyoli u Španjolskoj

Objavljeno: 10. svibnja 2023.

Započela je Kongregacija prokuratora u Loyoli u Španjolskoj na kojoj sudjeluje više od 100 isusovaca sa svih kontinenata. Ključni trenutak bit će predstavljanje pod nazivom De Statu Societatis – O stanju Družbe Isusove – Oca Generala, Artura Sose. Među ostalim temama, De Statu će se osvrnuti na univerzalne apostolske preferencije i na to kako one oblikuju život i poslanje isusovaca.

Kongregacija prokuratora je jedinstvena prilika za osluškivanje Duha, riječi su Oca Generala. „Živimo u vremenu golemih promjena i univerzalne apostolske preferencije pokrenule su nas u avanturu otkrivanja. Naš zajednički dom ugrožen je kao nikada prije; siromaštvo je u porastu i ljudi se osjećaju sve otuđeniji i marginaliziraniji; muškarci i žene gladni su Duha koji daje život; mladi čeznu za budućnošću punom nade. Susret u Loyoli bit će prilika za razmišljanje o tome kako se događa ova avantura i pomoći će nam da je produbimo.”

Dana 6. svibnja sudionici su započeli osmodnevne duhovne vježbe. Vode ih Generalovi asistenti, oci Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. Točke duhovnih vježba bit će predstavljene, uz prijevode, svakih nekoliko dana na francuskom, španjolskom i engleskom jeziku. Vježbe traju od 6. do 14. svibnja. Kanonski dio Kongregacije prokuratora započinje 15. svibnja i završava na Uzašašće, 21. svibnja završnom misom u bazilici u Loyoli.

Kongregacija prokuratora nije izoliran ili izdvojen događaj. Dolazi nakon opsežnog razlučivanja koje se događalo na lokalnoj razini kroz provincijske kongregacije. Osim toga, nakon izbora je svaki prokurator obišao svoju provinciju, slušajući i razlučujući zajednice i pojedince. Ti su posjeti rezultirali u obliku pisanog izvješća upućenom Ocu Generalu, i svaki će prokurator imati priliku razgovarati o svom izvješću, u osobnom susretu s Ocem Generalom tijekom susreta u Loyoli. Ovaj proces rezultirao je mnogim informacijama o tome kako se Družba kreće i odgovara na nove pozive. Nakon Kongregacije, Otac General će zatražiti od cijele Družbe promišljanje o De statu Societatis – O stanju Družbe i razlučivanje o tome kako potaknuti   kretanje prema naprijed u životu i poslanju isusovaca.

„Ovaj susret u Loyoli prilika nam je duboko osluškivati Duha, blagi povjetarac koji puše gdje hoće“, rekao je Otac General. “Sveti Ivan kaže nam da ‘ne znamo odakle Duh dolazi… niti kamo ide’. Tako čujemo poziv da uđemo u prostor ranjivosti, da priznamo da ne znamo kamo smo vođeni, da se oslobodimo vlastitih planova i snova, i umjesto toga pustimo Bogu da sanja u nama. Kao što su Ignacije i njegovi drugovi, kada su se sreli u Veneciji, morali odustati od svog sna o odlasku u Jeruzalem, možemo li i mi biti otvoreni prema novoj budućnosti, odustati od prošlih snova kako bismo potpunije prigrlili snove Duha? To je poziv svakome od nas, svakoga dana, a osobito u ovoj Kongregaciji prokuratora.”

Svi isusovci i njihovi suradnici u poslanju, pozvani su pridružiti se ovom jedinstvenom trenutku u kojemu Duh vodi razlučivanje, tako što će moliti molitvu za Kongregaciju. Tu je molitvu poželjno moliti i na susretima zajednica ili apostolata, kao i u osobnoj molitvi. Dostupna je na raznim jezicima. Provincije se potiču da prevesti je na svoje jezike.

Osobito ste žarko pozvani pridružiti se jutarnjoj molitvi Družbe koja će se prenositi uživo svakoga dana u 09.30 od 16. do 21. svibnja (po srednjoeuropskom vremenu). Videozapisi molitve bit će dostupni i nakon toga na posebnoj komunikacijskoj stranici CP 71 gdje će biti moguće pogledati i preuzeti razne fotografije i druge dokumente.

Za daljnje informacije: p. Robert Ballecer SJ or p. Pierre Bélanger SJ.

Milosrdni Oče naš, koji si našem ocu Ignaciju ponudio put obraćenja i vodio ga za ruku prema većem snu.
Mi, njegovi sinovi, molimo te sada, u ovom vremenu izazova i poziva, da nas vodiš, kao što si vodio njega, putovima siromaštva i poniznosti,
da osjetimo i okusimo tvoju volju.
Primi, Oče, ovu “najmanju” Družbu koja se okuplja u tvoje ime.
Zapali u našim srcima oganj Duha svoga Sina, našega brata, prijatelja i Gospodina, u čijoj nas Ljubavi i Životu nastavljaš okupljati.
Danas, kao i jučer, Gospodine, u zajedništvu s Crkvom i njezinim evangelizacijskim poslanjem želimo biti put k tebi,
da te nađu oni koji te traže; radosni prijatelji siromašnih i isključenih; hodočasnici zajedno s mladima koji traže nadu za novi svijet;
skrbnici zajedničkog doma i sijači pravde i pomirenja.
Ponovno te molimo, Gospodine, u ovoj nevjerojatnoj sadašnjosti, otvorenoj za sva tvoja obećanja,
da nas staviš uza svoga Sina, da obnoviš u nama svoju nadu i da u Njemu vidimo sve novo.
Neka nas tvoj Duh prati i vodi u ovim danima molitve i zajedničkog razlučivanja,
da u svemu osjetimo tvoju Volju i da je potpuno ispunimo.
U ruke Marije, Gospe od Puta, Isusove i naše Majke, stavljamo ovu Kongregaciju da osjeti njezinu majčinsku ljubav.
AMEN.

Izvor: Jesuits.global

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This