Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Objavljeno: 20. svibnja 2023.

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza.

„Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno iskustvo i velik privilegij“, rekao je otac General Arturo Sosa. “Bila je duboka utjeha vidjeti kako ljudi toliko ozbiljno shvaćaju teme duhovnih vježba. Gledajući Isusa isusovci znaju tko su; On je temelj našeg isusovačkog identiteta. Kada molimo zajedno, pronalazimo sebe… nalazimo jedni druge… i nalazimo novu dubinu i kreativnost u našem poslanju.”

Duhovne vježbe bile su usredotočene na različite teme iz dokumenta De Statu Societatis, koje su bile predstavljene na plenarnoj sjednici 6. svibnja. Vježbenici su svakoga dana molili i razmišljali o odabranoj temi, a zatim su u duhovnim razgovorima u malim grupama dijelili plodove svoje molitve. U izvješćima grupa ocu Generalu bilo je izraženo ono što je najdublje odjeknulo među njenim sudionicima, u čemu su naišli na poteškoće ili čemu je bilo potrebno dodatno pojašnjenje.

S početkom kanonskog dijela Kongregacije, održat će se daljnja rasprava o ključnim temama koje je izabrao otac General. Za nekoliko tjedana on će objaviti konačnu verziju svoga teksta na temelju ovog intenzivnog procesa zajedničkog razlučivanja. De Statu Societatis, revidiran nakon Kongregacije prokuratora, bit će podijeljen cijeloj Družbi kao obnovljeni poziv da se napreduje na svojem putu obraćenja.

„Trebamo se uvijek iznova pitati kamo nas Duh vodi i što trojedini Bog želi da činimo. Samo po molitvi i dubinskim zajedničkim dijeljenjem, ponekad i podno križa, možemo pronaći odgovor na ovo pitanje”, rekao je otac General. “Iskustvo Venecije bilo je ključni trenutak za prve drugove, a tako je i za nas. Kada ćemo ponovno otkriti taj duh Venecije – koji je također i duh 36. Generalne Kongregacije – tada ćemo naći i put koji će nas voditi naprijed. Zajedničko razlučivanje mora se shvatiti ozbiljno. Ono nas može preobraziti.”

Jesuits.global

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This