Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Objavljeno: 20. svibnja 2023.

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza.

„Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno iskustvo i velik privilegij“, rekao je otac General Arturo Sosa. “Bila je duboka utjeha vidjeti kako ljudi toliko ozbiljno shvaćaju teme duhovnih vježba. Gledajući Isusa isusovci znaju tko su; On je temelj našeg isusovačkog identiteta. Kada molimo zajedno, pronalazimo sebe… nalazimo jedni druge… i nalazimo novu dubinu i kreativnost u našem poslanju.”

Duhovne vježbe bile su usredotočene na različite teme iz dokumenta De Statu Societatis, koje su bile predstavljene na plenarnoj sjednici 6. svibnja. Vježbenici su svakoga dana molili i razmišljali o odabranoj temi, a zatim su u duhovnim razgovorima u malim grupama dijelili plodove svoje molitve. U izvješćima grupa ocu Generalu bilo je izraženo ono što je najdublje odjeknulo među njenim sudionicima, u čemu su naišli na poteškoće ili čemu je bilo potrebno dodatno pojašnjenje.

S početkom kanonskog dijela Kongregacije, održat će se daljnja rasprava o ključnim temama koje je izabrao otac General. Za nekoliko tjedana on će objaviti konačnu verziju svoga teksta na temelju ovog intenzivnog procesa zajedničkog razlučivanja. De Statu Societatis, revidiran nakon Kongregacije prokuratora, bit će podijeljen cijeloj Družbi kao obnovljeni poziv da se napreduje na svojem putu obraćenja.

„Trebamo se uvijek iznova pitati kamo nas Duh vodi i što trojedini Bog želi da činimo. Samo po molitvi i dubinskim zajedničkim dijeljenjem, ponekad i podno križa, možemo pronaći odgovor na ovo pitanje”, rekao je otac General. “Iskustvo Venecije bilo je ključni trenutak za prve drugove, a tako je i za nas. Kada ćemo ponovno otkriti taj duh Venecije – koji je također i duh 36. Generalne Kongregacije – tada ćemo naći i put koji će nas voditi naprijed. Zajedničko razlučivanje mora se shvatiti ozbiljno. Ono nas može preobraziti.”

Jesuits.global

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This