JRS i rat u Ukrajini

Objavljeno: 4. travnja 2022.

Prošlo je već više od mjesec dana od početka rata u Ukrajini, a broj izbjeglica u ovom je trenu prešao 4,2 milijuna, kako izvještava UNHCR.

Od prvog dana sukoba Isusovačka služba za izbjeglice, koja je u Europi prisutna u 22 zemlje, stoji na raspolaganju prisilno raseljenim osobama iz Ukrajine kako bi im osigurala dostojan smještaj te materijalnu, psihološku, duhovnu i pravnu pomoć.

Ukrajina

Već je u prvim danima rata isusovačka kuća u gradu Hemeljnycki u zapadnoj Ukrajini pretvorena u prihvatilište za izbjeglice. U kući se može smjestiti 70 osoba, kojima je osiguran topli obrok, zasebne sobe i sanitarni čvor. Ona je bila jedno od prvih mjesta u Ukrajini u kojem su se izbjeglice mogle odmoriti i osjećati sigurno, a na taj način nastavlja djelovati i danas.

JRS u gradu Lavovu djeluje od 2005. godine, a kuća za prihvat izbjeglica otvorena je 2008. godine. Do 2014. prihvaćala je izbjeglice iz Irana, Iraka, Somalije, Palestine i drugih zemalja, dok su u prosincu 2014. godine počele pristizati raseljene osobe sa Krimskog poluotoka, te iz Donjecka i Luganska. U kući je izbjeglicama pružen smještaj i hrana te pravna i psihološka pomoć.

Uvidjevši rastuće napetosti, JRS u Lavovu počeo se pripremati za eskalaciju sukoba već u prosincu 2021. godine. U tu svrhu prikupljene su zalihe hrane i osnovnih medicinskih potrepština te su pronađeni alternativni načini grijanja prostora i opskrbe električnom energijom.

Izbjeglička kuća JRS-a može primiti oko 35 osoba te im ponuditi smještaj, hranu i pristup sanitarnom čvoru. Izbjeglice također mogu dobiti materijalnu pomoć u vidu odjeće i lijekova, te pastoralnu i psihološku pomoć u nošenju s traumama.

Poljska

Poljska je još od početka izbijanja sukoba zemlja sa najvećim prilivom izbjeglica. U ovom je trenutku u Poljsku ušlo gotovo 2,5 milijuna prisilno raseljenih osoba iz Ukrajine, što je stavilo nemali pritisak na smještajne kapacitete.

Isusovačke zajednice su od početka otvorene za prihvat izbjeglica, nudeći im smještaj i primarnu pomoć. S obzirom na neprekidan porast broja prisilno raseljenih osoba, JRS surađuje s drugim vjerskim zajednicama kako bi se osigurao dodatan smještaj. Trenutno je u izradi dugoročni plan za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, koji uključuje stipendije za djecu u isusovačkim školama i vrtićima. Također se prikupljaju svakodnevne potrepštine te šalju u Ukrajinu.

Rumunjska

Rumunjska, u koju je u ovom trenutku ušlo oko 650 000 izbjeglica, druga je zemlja nakon Poljske po broju prisilno raseljenih osoba iz Ukrajine.

Iako je isprva većina izbjeglica samo prolazila kroz Rumunjsku kako bi stigli do drugih odredišta, u zadnje vrijeme sve veći broj osoba želi ostati. JRS je u početku krize izbjeglicama nudio smještaj u svoja dva prihvatna centra, materijalnu pomoć te pravnu pomoć, no sada se fokus sve više usmjerava na srednje i dugoročni smještaj.

JRS u tom smislu u Rumunjskoj trenutno djeluje kao posrednik između izbjeglica te lokalnih obitelji koje su voljne prihvatiti ih u privatni smještaj.

Mađarska

Priliv izbjeglica u Mađarsku je u početku krize bio relativno manji, no u ovom je trenutku oko 390 000 prisilno raseljenih osoba ušlo u tu zemlju.

JRS Mađarska je u početku krize do mađarsko-ukrajinske granice dostavljao materijalnu pomoć u vidu higijenskog pribora i potrepština za dojenčad, sokove te madrace. Kako se priliv izbjeglica povećavao, JRS je u Mađarskoj preuzeo ulogu koordinatora mreže različitih humanitarnih organizacija, uključujući vjerske redove, Rimokatoličke i Grkokatoličke dijeceze, mađarski Caritas, kao i druge organizacije, kako bi se pristiglim izbjeglicama pronašao odgovarajući smještaj.

Hrvatska

I hrvatski JRS provodi niz aktivnosti pomažući ukrajinskim izbjeglicama, a više o tome možete čitati na njihovim društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram, te na stranici jrs.hr. Ukoliko se i sami želite uključiti kao volonteri, obratite im se na info@jrs.hr.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Susret mladih isusovaca u Splitu

Susret mladih isusovaca u Splitu

U utorak 28.8.2023. u Splitu započeo je godišnji Susret mladih isusovaca, skraćeno „SMI“. To je događaj koji se na godišnjoj razini organizira u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove i na kojem se okupljaju isusovci, često raspršeni po raznim dijelovima Europe i svijeta...

Likovna kolonija “Tvome Presvetom Srcu”

Likovna kolonija “Tvome Presvetom Srcu”

Tijekom tri prevruća kolovoška dana u dvorištu bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici nastalo je 10 vrhunskih umjetničkih djela, slika i reljefa. Kreativnosti nisu smetali ni visoke temperature niti komarci. Akademske slikare i kipare okupila je jedna od sudionica...

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u Osijeku

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u Osijeku

Dana 16. lipnja 2023. u svetištu Presvetog Srca Isusova u Stepinčevoj 27, za koje se brine Družba Isusova, tijekom cijeloga dana vjernici su mogli sudjelovati na svetim misama i iskoristiti priliku za sakrament Pomirenja. U 19 sati bio je vrhunac proslave svečanom...

Share This