Izložba “Majka Terezija i p. Ante Gabrić”

Objavljeno: 16. svibnja 2019.

U Kulturnom centru „Kočo Racin“ u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, u večernjim satima, 6. svibnja 2019., uoči apostolskog pohoda pape Franje, Misijska Europska Inicijativa organizirala je izložbu fotografija svete Majke Terezije i misionara p. Ante Gabrića autora Zvonimira Atletića.

Na otvorenje su se, između ostalih, odazvali i brojni biskupi koji su došli u Skoplje da bi sudjelovali na Svetoj misi i drugim susretima s papom Franjom.

U ime domaćina mons. Kire Stojanova, biskupa skopskog i eparha strumicko–skopskog izložbu je otvorio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je u svom kratkom obraćanju podsjetio na veličinu majke Terezije i oca Gabrića koji su, kako reče svećenik i pjesnik Izidor Poljak, kamo su koracali, bacali „snopove zlatne svjetlosti“.

Prisutnima su se obratili organizatori izložbe kao i sam autor Atletić.

Ovaj puta je zavjetna molitvena nakana što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića – Metković i Majke Tereziije – Skoplje. Suorganizatori su don Davor Topić iz katedralne župe Skoplje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Maratonu se kao službeni fotograf priključio g. Zvionimir Atletić, s kolegom Rajkom Šimunovićem. Gosp. Atletić je do sada imao veliki broj izložbi fotografija, posebno sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića, ali ovo je prva izložba o zajedničkoj suradnji tih dvoje duhovnih velikana.

U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića Antonio Crnčević, DAvor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija), te Mario Grgat iz Zagreba, koji je na jesen prošle godine sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima, a za prenoćišta su se često nudili ljubazni domaćini diljem trase (obitelj Šiljeg u Metkoviću, don Srećko u Perastu, vlč. Oliver u pastoralnom centru Ohrid i g. Božo Matić u Skoplju).

Petorica biciklista prešli su više od 700 km u 6 etapa – Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skoplje, više od 100 km dnevno, uz napornu vožnju i u kišnim periodima, te su sretno stigli u Skoplje, neposredno pred otvorenje izložbe.

Oko pripreme i postavljanja izložbe puno su pomogle gospođa Violeta Palić, i za prijevode tekstova uz sudjelovanje u programu otvaranja vlastitom pjesmom, nadahnutom samom izložbom hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova. Na otvorenju je sudjelovala i predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Skoplju Ana Vučić, a program su glazbenom pratnjom uzveličali mladi glazbenici iz Skoplja Luiza Palifrova i Dimitar Micev. Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola u ime organizatora i suradnika pozdravila je sve prisutne, i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu, uz posebnu zahvalu g. Atletiću. (kta)

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This