Isusovci Tvrtko Barun i Petar Nodilo položili zadnje zavjete

Objavljeno: 26. ožujka 2021.

U crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu, na Jordanovcu, na svetkovinu Navještenja, 25. ožujka 2021. godine, svoje zadnje zavjete položili su hrvatski isusovci o. Tvrtko Barun i o. Petar Nodilo. Time su u cijelosti pritjelovljeni apostolskom tijelu Družbe Isusove. Zavjete su položili na svečanoj večernjoj misi pred provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Daliborom Renićem, u nazočnosti subraće isusovaca i drugih vjernika. Svečani zavjeti profesa u Družbi Isusovoj, uz redovite zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, uključuju i četvrti zavjet poslušnosti Svetom Ocu s obzirom na poslanje.

O. Renić je u propovijedi istaknuo da predanje Bogu ne umanjuje, nego uvećava slobodu jer joj ispunjava smisao: „Kad se povežu Božja ljubav i ljudska sloboda, sloboda se ne ukida, nego cvjeta.“ Ta se istina potvrdila u događaju Utjelovljenja, za kojeg zahvaljujemo slobodnom pristanku Božjega Sina da uzme ljudsko tijelo, i slobodnom pristanku Djevice Marije, da mu postane majka.

O. Tvrtko Barun je rođen u Zagrebu, a u Družbu Isusovu stupio je nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije. Filozofiju je studirao na fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, a teologiju na Centre Sevres u Parizu, gdje je zatim postigao magisterij iz duhovnosti. Za svećenika je zaređen 2010. godine. Između ostaloga, bio je studentski kapelan u Zagrebu i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice. Trenutno je provincijski ekonom.

O. Petar Nodilo je rođen u Dubrovniku. U Družbu Isusovu je stupio kao 30-godišnjak. Teologiju je studirao na zagrebačkom KBF-u i FTI-ju, a moralnu teologiju usavršavao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Za svećenika je zaređen 2014. godine. Od 2016. je urednik časopisa „Glasnik Srca Isusova i Marijina“.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This