Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Objavljeno: 24. svibnja 2024.

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta.

Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički puk nazivao ju je Gospa od Puta. Ista crkvica i njezina okolica postat će mjestom gdje će apostolski djelovati prvi isusovci. Sveti Ignacije se pred freskom često molio i slavio svetu misu. Naslov Gospe od Puta osobito se povezao s isusovačkim životom koji je shvaćen kao poslanje i u kojem je mnogo promjena i putovanja. Papa Pavao III povjerio je Ignaciju i drugovima crkvicu na upravljanje. Nekoliko desetljeća kasnije na tom mjestu je podignuta veličanstvena barokna crkva Imena Isusova u kojoj kapelica Gospe od puta ima važno mjesto.

“Blagoslovljena si, Djevice Marijo, iz tebe je Krist izišao kao Sunce, rasvjetljujući svijet, da upravi noge naše na put mira. Aleluja!”
Zdravo Marijo…
Gospo od Puta, moli za nas 🙏
Pomolimo se
Gospodine, sveti Oče, ti si nam u svom ljubljenom Sinu objavio Put, Istinu i Život. Daj da tvojoj Riječi ostanemo vjerni te po primjeru i zagovoru blažene majke Marije sigurno tebi prispijemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Prva obljetnica preminuća mons. Valentina Pozaića

Prva obljetnica preminuća mons. Valentina Pozaića

Na današnji dan, 15. svibnja 2024., obilježavamo prvu obljetnicu preminuća mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog. Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, od roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon...

Share This