Hrvatski isusovci vode župu u Skoplju

Objavljeno: 4. rujna 2022.

Skopski biskup Kiro Stojanov je u nedjelju, 4. rujna, uoči spomendana svete Majke Terezije za vrijeme mise u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju uveo u službu novog katedralnog župnika p. Vinka Maslaća i vikara p. Marijana Bešlića, članove Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Ujedno se zahvalio don Pavu Šekeriji i don Davidu Regaldu, svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije, na dosadašnjem služenju Crkvi u Makedoniji. Na misi je u ime provincijala sudjelovao p. Marijan Steiner, poglavar isusovačke zajednice u Beogradu.

Biskup Stojanov u homiliji je protumačio ulomak nedjeljnog Evanđelja, a zatim se osvrnuo na promjene u katedralnoj župi u Skoplju. „Opraštamo se od don Pava Šekerije i don Davida Regalda, svećenika Sarajevske nadbiskupije, čijoj metropoliji pripada i Skopska biskupija. Ostavili su sve i došli pomoći ovoj mjesnoj Crkvi. Don Pavo je prve tri godine proveo kao župnik u Bitoli, a posljednje dvije kao katedralni župnik i dekan u Skoplju i pet godina kao ravnatelj Makedonskog Caritasa. Don David, koji je sada u Bitoli i Prilepu, bio je dugogodišnji kapelan u župi u Skoplju, a posljednje dvije godine djelovao je i kao upravitelj župe i filijale u Bitoli i Prilepu. Svoju svećeničku službu obnašali su savjesno. Izražavam im iskrenu zahvalnost za neizmjernu i nesebičnu žrtvu za dobro ove mjesne Crkve i Božjeg naroda. Želim im Božji blagoslov i uspjeh kamo god ih Božja providnost šalje“, rekao je biskup Stojanov.

Na njihovo mjesto dolaze isusovci iz Hrvatske provincije p. Vinko Maslać i p. Marijan Bešlić. „Ostavili su sve i došli pomoći našoj mjesnoj Crkvi. Zaslužujemo li to? Ljudski gledano, ne. Ali Božja providnost vidi drugačije, vidi da ova Crkva treba sluge Božje, da je ova Crkva još uvijek vjerna Gospodinu Bogu i treba takve vjerne i marljive sluge Božje. Naše je Bogu zahvaljivati i moliti se za njih. Njihova dobrota i njihova djelatnost ovisit će i o našoj molitvenoj podršci. Molimo za njih i molimo za duhovna zvanja. Neka ih u svemu tome vodi Majka Crkva, a pod zaštitom naše svetice, svete Majke Terezije“, zaključio je biskup Stojanov.

Hrvatski isusovci su djelovali na istoj katedralnoj župi u Skoplju u periodu između dva svjetska rata, 1917. — 1934. Uz župno djelovanje, u to vrijeme bili su pučki misionari po cijeloj Makedoniji i Kosovu. Najdraža uspomena jest da su bili duhovnici sv. Majci Tereziji, tada angažiranoj mladoj župljanki, koju su poslali u misije u Indiju.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

Premijera filma Sentir y gustar – kušaj i guštaj

U Cinestaru Branimir mingle malla održane su 20. i 21. siječnja premijerne projekcije filma Sentir y gustar – Kušaj i guštaj, koji nam prikazuje događaj MAGIS Europe 2022. Bio je to međunarodni osmodnevni isusovački program krajem srpnja 2022., za mlade od 18. do 35...

Blagoslov učenika Isusovačke klasične gimnazije

Blagoslov učenika Isusovačke klasične gimnazije

U Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku 9. siječnja 2023. bio je dan drugačiji od običnog. Naime, taj se dan održavao blagoslov učenika i učionica. Taj se događaj već tradicionalno održava unazad nekoliko godina u božićnom vremenu. Pater ravnatelj Sebastian...

Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Preminuo isusovac časni brat Ivan Rosandić

Časni brat Ivan Rosandić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je blago u Gospodinu 2. siječnja 2023. godine u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 89. godini života i 60. godini redovništva. Sprovod će biti 10. siječnja 2023. u 13:20 sati, na...

Share This