Hrvatski isusovci vode župu u Skoplju

Objavljeno: 4. rujna 2022.

Skopski biskup Kiro Stojanov je u nedjelju, 4. rujna, uoči spomendana svete Majke Terezije za vrijeme mise u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju uveo u službu novog katedralnog župnika p. Vinka Maslaća i vikara p. Marijana Bešlića, članove Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Ujedno se zahvalio don Pavu Šekeriji i don Davidu Regaldu, svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije, na dosadašnjem služenju Crkvi u Makedoniji. Na misi je u ime provincijala sudjelovao p. Marijan Steiner, poglavar isusovačke zajednice u Beogradu.

Biskup Stojanov u homiliji je protumačio ulomak nedjeljnog Evanđelja, a zatim se osvrnuo na promjene u katedralnoj župi u Skoplju. „Opraštamo se od don Pava Šekerije i don Davida Regalda, svećenika Sarajevske nadbiskupije, čijoj metropoliji pripada i Skopska biskupija. Ostavili su sve i došli pomoći ovoj mjesnoj Crkvi. Don Pavo je prve tri godine proveo kao župnik u Bitoli, a posljednje dvije kao katedralni župnik i dekan u Skoplju i pet godina kao ravnatelj Makedonskog Caritasa. Don David, koji je sada u Bitoli i Prilepu, bio je dugogodišnji kapelan u župi u Skoplju, a posljednje dvije godine djelovao je i kao upravitelj župe i filijale u Bitoli i Prilepu. Svoju svećeničku službu obnašali su savjesno. Izražavam im iskrenu zahvalnost za neizmjernu i nesebičnu žrtvu za dobro ove mjesne Crkve i Božjeg naroda. Želim im Božji blagoslov i uspjeh kamo god ih Božja providnost šalje“, rekao je biskup Stojanov.

Na njihovo mjesto dolaze isusovci iz Hrvatske provincije p. Vinko Maslać i p. Marijan Bešlić. „Ostavili su sve i došli pomoći našoj mjesnoj Crkvi. Zaslužujemo li to? Ljudski gledano, ne. Ali Božja providnost vidi drugačije, vidi da ova Crkva treba sluge Božje, da je ova Crkva još uvijek vjerna Gospodinu Bogu i treba takve vjerne i marljive sluge Božje. Naše je Bogu zahvaljivati i moliti se za njih. Njihova dobrota i njihova djelatnost ovisit će i o našoj molitvenoj podršci. Molimo za njih i molimo za duhovna zvanja. Neka ih u svemu tome vodi Majka Crkva, a pod zaštitom naše svetice, svete Majke Terezije“, zaključio je biskup Stojanov.

Hrvatski isusovci su djelovali na istoj katedralnoj župi u Skoplju u periodu između dva svjetska rata, 1917. — 1934. Uz župno djelovanje, u to vrijeme bili su pučki misionari po cijeloj Makedoniji i Kosovu. Najdraža uspomena jest da su bili duhovnici sv. Majci Tereziji, tada angažiranoj mladoj župljanki, koju su poslali u misije u Indiju.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Susret mladih isusovaca u Splitu

Susret mladih isusovaca u Splitu

U utorak 28.8.2023. u Splitu započeo je godišnji Susret mladih isusovaca, skraćeno „SMI“. To je događaj koji se na godišnjoj razini organizira u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove i na kojem se okupljaju isusovci, često raspršeni po raznim dijelovima Europe i svijeta...

Likovna kolonija “Tvome Presvetom Srcu”

Likovna kolonija “Tvome Presvetom Srcu”

Tijekom tri prevruća kolovoška dana u dvorištu bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici nastalo je 10 vrhunskih umjetničkih djela, slika i reljefa. Kreativnosti nisu smetali ni visoke temperature niti komarci. Akademske slikare i kipare okupila je jedna od sudionica...

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u Osijeku

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u Osijeku

Dana 16. lipnja 2023. u svetištu Presvetog Srca Isusova u Stepinčevoj 27, za koje se brine Družba Isusova, tijekom cijeloga dana vjernici su mogli sudjelovati na svetim misama i iskoristiti priliku za sakrament Pomirenja. U 19 sati bio je vrhunac proslave svečanom...

Share This