Godišnji susret isusovaca i suradnika, prijatelja, dobročinitelja

Objavljeno: 14. prosinca 2023.

U subotu, 2. prosinca 2023. uoči blagdana sv. Franje Ksaverskoga, dogodio se godišnji susret isusovačkih prijatelja, suradnika i dobročinitelja, kroz inicijativu Mreže isusovačkih prijatelja, a na poziv i u organizaciji “novog” isusovačkog provincijala, patera Sebastiana Šujevića. Mjesto susreta bila je crkva Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Od svih pozvanih skupina suradnika odazvali su se: Isusovačka služba za izbjeglice, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Kap dobrote, Zaklada Biskup Josip Lang, Trajno euharistijsko klanjane Jordanovac, Marijanski zavjet za domovinu, Marijina legija, Studentski katolički centar Palma, Studentski katolički centar Osijek, Centar Ignacije, Vidi prosudi djeluj, suradnici iz Župe Zamet i Župe Jordanovac, Magis, Zaklada o. Ante Gabrić, Misijski ured, Hrvatska zajednica bračnih susreta, Zaklada “Anamarija Carević”, Prisutnost, Radio Marija te Neokatekumenski put.

Na prvom dijelu susreta, provincijal Šujević podijelio je s predstavnicima više od 20 suradničkih organizacija, institucija i udruga nekoliko vrijednih spoznaja. Nakon pandemije i potresa kao da nam je Duh sveti zahvatio duše u jednom novom smjeru. Isusovci i suradnici su proslavili 500. godišnjicu Ignacijevog ranavanja i preko 400 godina od osnutka reda u Hrvatskoj. Provincijal je podsjetio suradnike na opće apostolske preferencije Družbe Isusove, koje usmjeravaju isusovački rad do 2029. godine. Odnose se najprije na Duhovne vježbe (sv. Ignacija) i razlučivanje kao put prema Bogu. Ignacijevska duhovnost je specifična pa bi takva trebala biti i suradnja. Nadalje, tu je hod sa siromasima, izbjeglicama, odbačenima od svijeta, u poslanju pomirenja i pravde – predanje skrbi za sve obespravljene. Treća preferencija je briga o mladima i njihovoj budućnosti koja bi trebala biti ispunjena nadom, da uvrste Boga u svoje temeljne odluke koje se donose u toj fazi života, pomoći im da kroz životni hod pronađu Boga u svim stvarima. Konačno Družba poručuje da se trebamo svi skrbiti o našem zajedničkom domu – planeti Zemlji – koji nam je jedini na kojem možemo živjeti, i trebamo razviti svijest da smo ga posuditi od unuka, a ne naslijediti od predaka. Treba dakle zaustaviti i spriječiti eksploataciju Zemlje radi egzistencije nas samih, ali i životne ugroze koju time donosimo domorodačkim narodima, seljacima i sl.

Nakon ovog podsjetnika, p. provincijal je podijeli par svojih misli na temu dokumentu koji je također aktualan i govori o stanju Družbe Isusove, a nosi naziv “Poslani surađivati u pomirenju svega u Kristu.” Taj dokument poručuje da smo pozvani izgraditi zajedništvo kroz zajedničko funkcioniranje i suradnju, izmirenje sa svima od Zemlje do Nebesa. Svaka organizacija jedan je ud koji ne može funkcionirati samostalno nego kao dio organizma – Crkve – u zajedništvu s drugima, u brizi jednih za druge. Prvo “biti” pa tek onda “djelovati” – tako se događa preobrazba koju želimo i koja je ispravna.
Mala vježba koju je provincijal predložio suradnicima bila je promisliti kada su zadnji put oplemenili ili bili oplemenjeni gestom koju su pružili nekoj osobi s kojom su surađivali, i tu spoznaju podijeliti među sobom. Nastalo je lagano komešanje, zatim dijeljenje vlastitih iskustava, koje je preraslo u veseli žamor.
U drugom dijelu susreta, od 17:30 sati bilo je animirano klanjanje i sveta misa, na kojoj su uz suradnike bili pozvani svi isusovački dobročinitelji i vjernici s kojima komuniciraju kroz suradničke organizacije i aktivnosti. Bilo je lijepo vidjeti svečanost trenutka – toliko isusovaca na oltaru, a toliko vjernika u crkvi. Organizatorima je bilo u mislima toliko nakana ljudi koji su bili spriječeni doći, ali su zamolili da molimo za njihove nakane. Klanjanje je glazbeno obogatila ekipa iz Molitvene zajednice Srce Isusovo, a Misu je uveličao Veliki Marijin zbor jordanovačke župe.

Susret je završio kratkim prigodnim domjenkom na kojem su se produbile neke započete teme, bila je to prilika za prokomentirati dodatno s provincijalom Sebastianom neku temu započetu na formalnom dijelu susreta. Zaključak svih okupljenih je bio da smo željni suradnje, bolje informiranosti jedni o drugima i da trebamo poduzeti korake kako bi se ta suradnja ostvarila na veću slavu Božju, a kroz djelovanje i misiju organizacija u kojima jesmo i radimo.
Pozivamo sve da podrže Mrežu isusovačkih prijatelja!

Ispunite kratki upitnik i pomozite nam biti produžena ruka u suradnji isusovaca i prijatelja u zajedničkom poslanju: nasljedovanju Krista, usvajanju Ignacijevske duhovnosti i sličnih aktivnosti, a sve kako bi danas sutra bili još bolje odgovorni i brižni jedni prema drugima.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This