Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu u cijelosti obnovljen od potresa

Objavljeno: 25. travnja 2023.

U utorak, 25. travnja na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu održana je svečana konferencija za medije povodom završetka cjelovite obnove zgrade fakulteta i knjižnice Juraj Habdelić.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti prva je visokoobrazovna institucija na zagrebačkom području u cijelosti obnovljena od potresa sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Obnova je bila vrijedna 6,2 milijuna kuna, odnosno 824 tisuće eura.

Svečanoj konferenciji za medije nazočili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Hrvoje Meštrić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale Zagrebačke nadbiskupije msgr. Zlatko Koren, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, p. Ivan Šestak te konzultant Fakulteta za projekt obnove gospodin Mladen Omerznel.

Dekan p. Šestak u svom je uvodnom obraćanju zahvalio svima koji su omogućili da se projekt izvede u roku te je naglasio važnost solidarnosti koja se tijekom obnove pokazala na razini Hrvatske i EU.

„Taj je potres oslobodio more solidarnosti koja, kao što vidimo, stvara prava čuda. Solidarnost je bila odlučujuća u provedbi sanacije štete od potresa i na ovim našim zgradama, a uvjereni smo da će ona plodove ostaviti u obnovi još mnogih zgrada u Zagrebu i njegovoj okolici“, kazao je dekan Ivan Šestak te istaknuo da su u duhu te iste solidarnosti obrazovne institucije nakon potresa pomagale jedna drugoj pa je tako i Fakultet filozofije i religijskih znanosti dao svoje prostorije na korištenje Medicinskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu koji su još uvijek u procesu obnove.

„Čestitam svima što su posao obavili kako je bilo planirano i u roku, ne samo djelatnicima fakulteta nego i izvođačima i nadzoru te svim koji su bili angažirani oko toga. Ovo je prvi fakultet koji je završio proces obnove vrijedne oko 800 tisuća eura, od čega je 700 tisuća odobreno, a ostalih stotinjak tisuća su u procesu odobravanja. Čestitke i želim puno uspjeha fakultetu u budućnosti“, kazao je ministar obrazovanja, Radovan Fuchs.

„Kad se dogodio potres, bio sam dekan Građevinskog fakulteta i primio poziv od prijašnjeg dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Ivana Kopreka. Naši djelatnici su učinili prve korake i prvi elaborat vezan uz postojeće stanje i daljnje smjernice“, kazao je rektor Zagrebačkog sveučilišta, Stjepan Lakušić te pohvalio Ministarstvo obrazovanja za dobro pripremljen javni poziv te model cjelovite obnove.

„Ovo je prilika da se zgrada dovede u poziciju ugodnog i sigurnog korištenja. Snaga sveučilišne zajednice je u tome da zajednički djeluje i daje doprinos“, kazao je rektor te podsjetio da su u procesu obnove još 22 fakulteta – njih desetak u opsežnim radovima cjelovite obnove, a ostali u fazi odabira izvođača ili izrade dokumentacije. Naglasio je kako je proces obnove, pokrenut za zagrebačkom i petrinjskom području, početak zamaha obnove zgrada iz javnog sektora koji bi bilo dobro, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, proširiti na područje cijele Hrvatske i učiniti ih sigurnima u budućem razdoblju.

Izvor: IKA

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This