Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu u cijelosti obnovljen od potresa

Objavljeno: 25. travnja 2023.

U utorak, 25. travnja na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu održana je svečana konferencija za medije povodom završetka cjelovite obnove zgrade fakulteta i knjižnice Juraj Habdelić.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti prva je visokoobrazovna institucija na zagrebačkom području u cijelosti obnovljena od potresa sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Obnova je bila vrijedna 6,2 milijuna kuna, odnosno 824 tisuće eura.

Svečanoj konferenciji za medije nazočili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Hrvoje Meštrić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale Zagrebačke nadbiskupije msgr. Zlatko Koren, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, p. Ivan Šestak te konzultant Fakulteta za projekt obnove gospodin Mladen Omerznel.

Dekan p. Šestak u svom je uvodnom obraćanju zahvalio svima koji su omogućili da se projekt izvede u roku te je naglasio važnost solidarnosti koja se tijekom obnove pokazala na razini Hrvatske i EU.

„Taj je potres oslobodio more solidarnosti koja, kao što vidimo, stvara prava čuda. Solidarnost je bila odlučujuća u provedbi sanacije štete od potresa i na ovim našim zgradama, a uvjereni smo da će ona plodove ostaviti u obnovi još mnogih zgrada u Zagrebu i njegovoj okolici“, kazao je dekan Ivan Šestak te istaknuo da su u duhu te iste solidarnosti obrazovne institucije nakon potresa pomagale jedna drugoj pa je tako i Fakultet filozofije i religijskih znanosti dao svoje prostorije na korištenje Medicinskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu koji su još uvijek u procesu obnove.

„Čestitam svima što su posao obavili kako je bilo planirano i u roku, ne samo djelatnicima fakulteta nego i izvođačima i nadzoru te svim koji su bili angažirani oko toga. Ovo je prvi fakultet koji je završio proces obnove vrijedne oko 800 tisuća eura, od čega je 700 tisuća odobreno, a ostalih stotinjak tisuća su u procesu odobravanja. Čestitke i želim puno uspjeha fakultetu u budućnosti“, kazao je ministar obrazovanja, Radovan Fuchs.

„Kad se dogodio potres, bio sam dekan Građevinskog fakulteta i primio poziv od prijašnjeg dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Ivana Kopreka. Naši djelatnici su učinili prve korake i prvi elaborat vezan uz postojeće stanje i daljnje smjernice“, kazao je rektor Zagrebačkog sveučilišta, Stjepan Lakušić te pohvalio Ministarstvo obrazovanja za dobro pripremljen javni poziv te model cjelovite obnove.

„Ovo je prilika da se zgrada dovede u poziciju ugodnog i sigurnog korištenja. Snaga sveučilišne zajednice je u tome da zajednički djeluje i daje doprinos“, kazao je rektor te podsjetio da su u procesu obnove još 22 fakulteta – njih desetak u opsežnim radovima cjelovite obnove, a ostali u fazi odabira izvođača ili izrade dokumentacije. Naglasio je kako je proces obnove, pokrenut za zagrebačkom i petrinjskom području, početak zamaha obnove zgrada iz javnog sektora koji bi bilo dobro, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, proširiti na područje cijele Hrvatske i učiniti ih sigurnima u budućem razdoblju.

Izvor: IKA

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This