“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

Objavljeno: 8. studenoga 2023.

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu “Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta. “Duboki vikend” je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su desetljećima uključeni i naši patri isusovci.

Tečaj su animirali bračni par Žaklina i Darko Marčinković zajedno s našim patrom Josipom Sremićem. Sudjelovalo je šest parova iz Mostara, Sinja, Kaštela, Splita, Preloga i Subotice te dvojica svećenika: don Hrvoje Katušić, župnik u Veloj Luci i p. Hrvoje Mravak.

Teško je sažeti svu tu otvorenost, iskrenost, prihvaćanje i slušanje međusobnih iskustava i parova i svećenika; jedno je sigurno da nas je taj proces na čudesan života način povezao. Između brojnih tema za dijalog (Susret sa sobom, Kvalitetno odraditi sukob, Slušanje kao ključ komunikacije, Božja čežnja za naš brak, Riskirati povjerenje u dijalogu itd.) izdvojio bih temu “Brak kao sakrament: živjeti naš odnos kao znak”. Tu sam doživio da sam pozvan živjeti svoje svećeništvo iz osobnog nutarnjeg odnosa s Boga – kontemplativan u svakodnevici – i iz toga odnosa služiti i ljubiti (prihvaćati) članove svoje zajednice i svoju trenutnu službu. Na tom putu prijateljski odnos s bračnim parovima i njihovim obiteljima je život. Bez tog uzajamnog odnosa moj svećenički život bi bio pomalo umjetan. Odluke ljubavi bračnih parova i mene potiču da živim svoje odluke ljubav i budem vjeran svome pozivu, da se ne zatvorim u neku “uređenu” samostansku stvarnost u kojoj nema “nereda” života. Bez toga uzajamnog sakramentalnog odnosa s bračnim parovima kako bih mogao suosjećati s ljudima koji mi dolaze na duhovne razgovore.

Jedno veliko hvala Zajednici bračnih susreta. Preporučam ovo iskustvo bračnim parovima i svećenicima.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This