Dar(ov) i ti – proslava Dana Škole – IKG u Osijeku

Objavljeno: 23. ožujka 2023.

Dan Škole tradicionalno obilježavamo na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika naše Škole, a ove smo ga godine proslavili 20. ožujka i povezali s obilježavanjem Svjetskoga dana darovitih (21. ožujka).

Proslavu smo započeli u crkvi sv. Mihaela, u osječkoj Tvrđi, svetom misom, koju je predslavio p. Sebastian Šujević, SJ, ravnatelj Škole, a uz njega su koncelebrirali p. Ivan Matić, SJ, superior Rezidencije Družbe Isusove u Osijeku i p. Boris Jozić, SJ, školski vjeroučitelj i duhovnik. Ravnatelj tijekom propovijedi nastojao je svima približiti lik svetoga Josipa, opisujući vlastiti doživljaj toga jedinstvenog svetca sljedećim riječima: „Zamišljam sv. Josipa kao čovjeka koji, kada dođe u društvo, nema potrebe dokazivati se ili tražiti pozornost, već kao ‘faca’ svojim mirom i stamenošću izaziva poštovanje ljudi samom svojom pojavom koja odiše mirom, vedrinom i sigurnošću. On je čovjek koji je poželjan u društvu i koji otkriva skriveno bogatstvo. Tako nam apostolsko pismo pape Franje, ‘Patris corde’, svjedoči o Josipu kao o voljenoj osobi, a svi mi imamo tu osnovnu potrebu biti voljeni; o Josipu kao nježnom čovjeku punom ljubavi koji dobivenu ljubav pretače na ljude oko sebe; o Josipu poslušnom čovjeku, poslušnom Gospodinu, savjesti, istini; o Josipu koji prihvaća svoj identitet, put, smisao; o Josipu koji je kreativno hrabar u rizičnim situacijama i novim prilikama; o Josipu koji radi, koji je marljiv i dostojanstven, majstor u svom poslu; o Josipu koji je u sjeni, odnosno nije egocentrik, već stavlja u središte Boga i drugoga, darujući sebe i svoje darove. Napokon, Josip je svetac koji je primio zadatak od Oca Nebeskoga, i ostaje ovlašten primati zadatke od nas, da pripomogne naš život kreposti, pa i financija. Uostalom, ime Josip, hebrejskoga porijekla, znači ‘Bog je dodao, umnožio’. Odvažimo se upoznati ga i dati mu pokoji zadatak.“

Druga osoba, nakon svetoga Josipa, u koju se želimo ugledati jest sveti Ignacije. Stoga geslo naše Škole glasi „Semper magis“, a znači „Uvijek više“. To je geslo jedno od ignacijevskih načela, a odnosi se na Božji poziv da uvijek tražimo više, činimo više, idemo dublje. Pozvani smo biti velikodušni i darežljivi, postati „muškarci i žene za druge“, kako pater Pedro Arrupe naziva bivše učenike isusovačkih škola u cijelome svijetu. Pozvani smo biti nositelji promjene, čineći svijet boljim i pravednijim mjestom. Ali, kako to učiniti?

Ignacije nas potiče na potpunu i aktivnu predanost, slijedeći Kristov primjer. Trebamo nastojati svoje ideale provesti u djelo: u obitelji, školi, na poslu, političkim i vjerskim aktivnostima. Važno je najprije sebe i svoj život prepoznati kao Božji dar, a zatim taj dar, ali i sve drugo čime smo darovani, prihvatiti u zahvalnosti i odgovornosti te ih upotrijebiti ne samo za vremenite, nego i za vječne vrijednosti.

Potaknuti ovim mislima željeli smo na Dan Škole svoje darove u radosti i odgovornosti podijeliti jedni s drugima jer ih tako umnažamo i iskazujemo svoju zahvalnost Bogu za sve što nam je darovano. Stoga smo se nakon svete mise okupili u Školi, gdje su mnogi učenici pred nas iznijeli svoje darove i podijelili ih s nama pjevajući, plešući, svirajući, recitirajući ili glumeći, kao i u sklopu izložbe, na kojoj su se mogle vidjeti razne rukotvorine, likovni radovi, fotografije, literarni radovi, pokali, medalje, pa čak i torte.

Zahvalni smo svima koji su se odvažili i svojim darovima obogatili ovu proslavu, a radujemo se već sada budućem otkrivanju još „neraspakiranih“ darova naših učenika.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This