Dar(ov) i ti – proslava Dana Škole – IKG u Osijeku

Objavljeno: 23. ožujka 2023.

Dan Škole tradicionalno obilježavamo na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika naše Škole, a ove smo ga godine proslavili 20. ožujka i povezali s obilježavanjem Svjetskoga dana darovitih (21. ožujka).

Proslavu smo započeli u crkvi sv. Mihaela, u osječkoj Tvrđi, svetom misom, koju je predslavio p. Sebastian Šujević, SJ, ravnatelj Škole, a uz njega su koncelebrirali p. Ivan Matić, SJ, superior Rezidencije Družbe Isusove u Osijeku i p. Boris Jozić, SJ, školski vjeroučitelj i duhovnik. Ravnatelj tijekom propovijedi nastojao je svima približiti lik svetoga Josipa, opisujući vlastiti doživljaj toga jedinstvenog svetca sljedećim riječima: „Zamišljam sv. Josipa kao čovjeka koji, kada dođe u društvo, nema potrebe dokazivati se ili tražiti pozornost, već kao ‘faca’ svojim mirom i stamenošću izaziva poštovanje ljudi samom svojom pojavom koja odiše mirom, vedrinom i sigurnošću. On je čovjek koji je poželjan u društvu i koji otkriva skriveno bogatstvo. Tako nam apostolsko pismo pape Franje, ‘Patris corde’, svjedoči o Josipu kao o voljenoj osobi, a svi mi imamo tu osnovnu potrebu biti voljeni; o Josipu kao nježnom čovjeku punom ljubavi koji dobivenu ljubav pretače na ljude oko sebe; o Josipu poslušnom čovjeku, poslušnom Gospodinu, savjesti, istini; o Josipu koji prihvaća svoj identitet, put, smisao; o Josipu koji je kreativno hrabar u rizičnim situacijama i novim prilikama; o Josipu koji radi, koji je marljiv i dostojanstven, majstor u svom poslu; o Josipu koji je u sjeni, odnosno nije egocentrik, već stavlja u središte Boga i drugoga, darujući sebe i svoje darove. Napokon, Josip je svetac koji je primio zadatak od Oca Nebeskoga, i ostaje ovlašten primati zadatke od nas, da pripomogne naš život kreposti, pa i financija. Uostalom, ime Josip, hebrejskoga porijekla, znači ‘Bog je dodao, umnožio’. Odvažimo se upoznati ga i dati mu pokoji zadatak.“

Druga osoba, nakon svetoga Josipa, u koju se želimo ugledati jest sveti Ignacije. Stoga geslo naše Škole glasi „Semper magis“, a znači „Uvijek više“. To je geslo jedno od ignacijevskih načela, a odnosi se na Božji poziv da uvijek tražimo više, činimo više, idemo dublje. Pozvani smo biti velikodušni i darežljivi, postati „muškarci i žene za druge“, kako pater Pedro Arrupe naziva bivše učenike isusovačkih škola u cijelome svijetu. Pozvani smo biti nositelji promjene, čineći svijet boljim i pravednijim mjestom. Ali, kako to učiniti?

Ignacije nas potiče na potpunu i aktivnu predanost, slijedeći Kristov primjer. Trebamo nastojati svoje ideale provesti u djelo: u obitelji, školi, na poslu, političkim i vjerskim aktivnostima. Važno je najprije sebe i svoj život prepoznati kao Božji dar, a zatim taj dar, ali i sve drugo čime smo darovani, prihvatiti u zahvalnosti i odgovornosti te ih upotrijebiti ne samo za vremenite, nego i za vječne vrijednosti.

Potaknuti ovim mislima željeli smo na Dan Škole svoje darove u radosti i odgovornosti podijeliti jedni s drugima jer ih tako umnažamo i iskazujemo svoju zahvalnost Bogu za sve što nam je darovano. Stoga smo se nakon svete mise okupili u Školi, gdje su mnogi učenici pred nas iznijeli svoje darove i podijelili ih s nama pjevajući, plešući, svirajući, recitirajući ili glumeći, kao i u sklopu izložbe, na kojoj su se mogle vidjeti razne rukotvorine, likovni radovi, fotografije, literarni radovi, pokali, medalje, pa čak i torte.

Zahvalni smo svima koji su se odvažili i svojim darovima obogatili ovu proslavu, a radujemo se već sada budućem otkrivanju još „neraspakiranih“ darova naših učenika.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This