Blagoslovljena kapela u rodnoj kući Petra Barbarića

Objavljeno: 15. listopada 2021.

U četvrtak, 14. listopada 2021. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, člana Družbe Isusove, u Šiljevištu u Klobuku pokraj Ljubuškog.

Misno slavlje predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, klobučkog župnika fra Roberta Jolića, rektora Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku preč. Željka Marića, vicepostulatora kauze isusovca p. Ante Topića, te brojnih drugih svećenika. Provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove predstavljao je p. Vinko Maslać, poglavar Rezidencije Družbe Isusove u Dubrovniku.

Kardinal Puljić se na početku zahvalio pokojnom g. Stanku Barbariću, koji je pomagao razne crkvene projekte, te koji je u rodnom Šiljevištu uredio mjesto molitve u čast svoga prastrica časnog sluge Božjeg Petra Barbarića i potom ga sa okolnim imanjem darovao Crkvi. Sjemenište”Petar Barbarić” iz Travnika sa zahvalnošću je preuzelo ovaj izniman dar te ga žele pretvoriti u mjesto hodočašća i odmora u oazu mira.

Sluga Božji Petar Barbarić (rođ. 19. svibnja 1874.) bio je kandidat za svećeništvo u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku, koje su vodili isusovci. Odlučio je postati novak isusovačkog reda te je pri koncu gimnazije, na smrtnoj postelji, položio redovničke zavjete u Družbi Isusovoj. Umro je 15. travnja 1897. od upale pluća. Već za života je bio revan u apostolatu pa je obraćao grešnike, prevodio pobožne spise, uveo u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. Hrvati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj utječu se njegovom nebeskom zagovoru i rado hodočaste na njegov grob, koji se od 1935. nalazi u sjemenišnoj crkvi u Travniku. U tijeku je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim, a 2015. godine je papa Franjo dopustio da se objavi Dekret o herojskim krepostima, pa se može zvati „časni Sluga Božji.“ Petar je živio po načelu da „od svih putova što vode u nebo, najkraći, najlakši i najpouzdaniji je onoj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti“. (kta/hpdi)

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This