Bijela ili Tomina nedjelja: Razmišljanje Ante Gabrića

Objavljeno: 15. travnja 2023.

„Gospodine moj i Bože moj!”

„On je uskrsnuo. Radost odsijeva na licima svih apostola. No Toma je žalostan. On nije bio u dvorani Zadnje večere kad je Gospodin došao. Ne, on nikome ne može vjerovati. Dok on sam ne metne svoju ruku u brazgotine Učiteljevih rana, srce mu se neće smiriti.

Isus je došao d dade mir srcima. Svim srcima. I srcu nevjernog Tome. I preko Tome tisućama drugih srdaca. Srcima osobito onih kojima će Toma kasnije objavljivati radosnu vijest Evanđelja – Indiji i njezinim narodima.

Isus je pred Tomom. Brazgotine Njegovih rana sjaju se kao žarko sunce. Toma, metni svoju ruku u njih! Ne, ne treba više! Pred suncem iščeznu sva tama. I tama Tomine nevjere je iščezla. I još više: njegova je vjera izgovorila one divne riječi koje su bile riječi spasenja za tolike duše: ‘Gospodine moj i Bože moj!’ Pokajanje, obraćenje, obećanje, predanje života u Njegovoj službi sve do mučeničke smrti pred hramovima maylaporskim.

O uskrsnuli Spasitelju, da bi Te svi koji Te još ne poznaju naskoro upoznali, da bi Ti dali svoju vjeru, svoje srce, svoj život, to je eto naša misijska molitva, to je naš uskrsni dar!”

Bošonti, 1956.

Preuzeto iz: Mirko Nikolić, Gabrić još govori, 121-122.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

Kanonska faza 71. Kongregacije prokuratora

U nedjelju, 14. svibnja isusovci okupljeni za Kongregaciju prokuratora u Loyoli završili su svoje osmodnevne duhovne vježbe koje su vodili asistenti Victor Assouad, Claudio Paul i Mark Ravizza. „Moliti s isusovcima i pomagati isusovcima u molitvi uvijek je jedinstveno...

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Zagreb-Palma: Proslavljen blagdan blaženoga Ivana Merza

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Uvodeći u homiliju mons. Josip...

Share This