Bijela ili Tomina nedjelja: Razmišljanje Ante Gabrića

Objavljeno: 15. travnja 2023.

„Gospodine moj i Bože moj!”

„On je uskrsnuo. Radost odsijeva na licima svih apostola. No Toma je žalostan. On nije bio u dvorani Zadnje večere kad je Gospodin došao. Ne, on nikome ne može vjerovati. Dok on sam ne metne svoju ruku u brazgotine Učiteljevih rana, srce mu se neće smiriti.

Isus je došao d dade mir srcima. Svim srcima. I srcu nevjernog Tome. I preko Tome tisućama drugih srdaca. Srcima osobito onih kojima će Toma kasnije objavljivati radosnu vijest Evanđelja – Indiji i njezinim narodima.

Isus je pred Tomom. Brazgotine Njegovih rana sjaju se kao žarko sunce. Toma, metni svoju ruku u njih! Ne, ne treba više! Pred suncem iščeznu sva tama. I tama Tomine nevjere je iščezla. I još više: njegova je vjera izgovorila one divne riječi koje su bile riječi spasenja za tolike duše: ‘Gospodine moj i Bože moj!’ Pokajanje, obraćenje, obećanje, predanje života u Njegovoj službi sve do mučeničke smrti pred hramovima maylaporskim.

O uskrsnuli Spasitelju, da bi Te svi koji Te još ne poznaju naskoro upoznali, da bi Ti dali svoju vjeru, svoje srce, svoj život, to je eto naša misijska molitva, to je naš uskrsni dar!”

Bošonti, 1956.

Preuzeto iz: Mirko Nikolić, Gabrić još govori, 121-122.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This