Bijela ili Tomina nedjelja: Razmišljanje Ante Gabrića

Objavljeno: 15. travnja 2023.

„Gospodine moj i Bože moj!”

„On je uskrsnuo. Radost odsijeva na licima svih apostola. No Toma je žalostan. On nije bio u dvorani Zadnje večere kad je Gospodin došao. Ne, on nikome ne može vjerovati. Dok on sam ne metne svoju ruku u brazgotine Učiteljevih rana, srce mu se neće smiriti.

Isus je došao d dade mir srcima. Svim srcima. I srcu nevjernog Tome. I preko Tome tisućama drugih srdaca. Srcima osobito onih kojima će Toma kasnije objavljivati radosnu vijest Evanđelja – Indiji i njezinim narodima.

Isus je pred Tomom. Brazgotine Njegovih rana sjaju se kao žarko sunce. Toma, metni svoju ruku u njih! Ne, ne treba više! Pred suncem iščeznu sva tama. I tama Tomine nevjere je iščezla. I još više: njegova je vjera izgovorila one divne riječi koje su bile riječi spasenja za tolike duše: ‘Gospodine moj i Bože moj!’ Pokajanje, obraćenje, obećanje, predanje života u Njegovoj službi sve do mučeničke smrti pred hramovima maylaporskim.

O uskrsnuli Spasitelju, da bi Te svi koji Te još ne poznaju naskoro upoznali, da bi Ti dali svoju vjeru, svoje srce, svoj život, to je eto naša misijska molitva, to je naš uskrsni dar!”

Bošonti, 1956.

Preuzeto iz: Mirko Nikolić, Gabrić još govori, 121-122.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svečani zavjeti isusovaca Tomislava Špiranca i Mislava Skelina

Svećenici isusovci Tomislav Špiranec i Mislav Skelin položili su svoje svečane zavjete u Družbi Isusovoj u ponedjeljak 13. studenoga 2023., na spomendan svetog Stanislava Kostke, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Time je završeno razmjerno dugo...

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

“Duboki vikend” Hrvatske zajednice bračnih susreta

27.-29. listopada održan je u pastoralnom centru u Ludbregu "Duboki vikend" Hrvatske zajednice bračnih susreta. "Duboki vikend" je namijenjen onim bračnim parovima i svećenicima koji razlučuju dublje i trajnije uključivanje u ovaj vrijedan bračni apostolat u koji su...

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Razmišljaš o svom životnom pozivu? Možda baš isusovac?

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove organizira vikende „Možda baš isusovac“ za muškarce od 18 do 40 godina koji razmišljaju o svome životnom pozivu. I koji su otvoreni mogućnost da je njihov životni poziv biti isusovački brat ili svećenik u Družbi Isusovoj. Bitno je...

Share This