Bazilika Srca Isusova u Zagrebu ponovno otvorena za vjernike

Objavljeno: 23. studenoga 2021.

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 21. studenog bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu otvorila je vrata vjernicima proslavom nedjeljne liturgije.

Dvadeset mjeseci njezin je prostor obilježen građevinskim radovima, mehanizacijom i kontroliranim detonacijama. Proces hitne sanacije nakon potresa 2020. godine uključivao je ponajviše miniranje svoda, za što je trebalo izvršiti dugotrajne i opsežne pripremne radnje uz nabavku skele za pročelje, zvonike, svetište i kor. Završetkom ovog procesa bazilika je osigurana od novih potresa, učvršćeni su joj tornjevi, a slijedi izrada glavnog projekta i nastavak njezine obnove. Dan prije otvaranja vjernicima, na poziv župnika o. Ivana Matića, župljani i prijatelji Bazilike zajedničkim snagama očistili su njezin prostor. Bio je to još jedan iskaz solidarnosti vjernika i pohoditelja Bazilike, čijim je darovima i završena prva faza njezine obnove. U procesu sanacije glavna točka bilo je miniranje svoda, za što je trebalo izvršiti dugotrajne i opsežne pripremne radnje uz kupnju skele za pročelje, zvonike, svetište i kor. Otac Ivan Matić, župnik župe Presvetog Srca Isusova i otac Stipo Balatinac superior ističu: „Zahvaljujemo vama dragi dobročinitelji i prijatelji Bazilike, dragi hodočasnici i župljani. Isto tako i svim inženjerima, majstorima, radnicima, firmama i pojedincima. Zahvaljujemo državnim i gradskim vlastima na razumijevanju i susretljivosti, a nadamo se i budućoj dobroj i plodonosnoj suradnji“. „Kako se osjeća hodočasnik kad padne na koljena pred hramom na kraju dugog, dugog puta; što mora osjećati čovjek koji se vraća svome domu razorenom ratom – ne znam. Ali znam da smo se danas vratili kući“, na društvenoj mreži Facebook napisala je Petra Ćurlin, pjevačica Akademskog zbora „Palma“, koji je pjesmom slavio liturgiju na koru Bazilike na nedjeljnoj misi u 11 sati.

Bazilika Srca Isusova teško je stradala u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine. Kako bi uspjeli u njezinoj obnovi, isusovci su pokrenuli i Zakladu za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević, dodijelivši joj ime djevojčice koja je bila jedina žrtva zagrebačkog potresa, a koja je svoje djetinjstvo često i rado provodila u Bazilici.

Zaklada i dalje prikuplja donacije te se obnovi najveće zagrebačke bazilike može pomoći uplatom na njezin račun: IBAN HR7823900011101186505.

Kontakt: Ivana Mišetić, tajnica Zaklade „Anamarija Carević“
Telefon: 095/3784-789
Adresa e-pošte: https://www.zupa-presvetog-srca-isusova.hr/ https://zaklada-anamarija-carevic.hr/

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

Presveto Ime Isusovo – Naslovnik Družbe Isusove

U Družbi Isusovoj 3. siječnja slavi se svetkovina Presvetog Imena Isusova. Zborna molitva: Pogledaj, molimo, milosrdni Oče, ovu svoju najmanju Družbu, koju resi presveto Ime Isusa, tvoga Sina, i udijeli nam, da, kao što u sadašnjem životu uživamo njegovu milinu i...

Share This