Anđeoske eto hrane i Grbavica se njome hrani

Objavljeno: 4. lipnja 2021.

Na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, župna zajednica sv. Ignacija u sarajevskoj četvrti Grbavica proslavila je svetkovinu najvećeg Otajstva naše vjere tj. Tijelovo. U prigodnoj propovijedi župnik p. Ante Topić je istaknuo da je Bog prisutan među nama, istina tajanstven, ali uistinu vidljiv i opipljiv način. Nije to apstraktna, simbolična prisutnost, nego stvarna. Sam Isus je rekao: to je moje tijelo, to je moja krv, što znači, to sam ja. Isus je tu, među nama, u svakoj crkvi, u svakom svetohraništu. Danas zapravo ne bi trebalo puno govoriti, nego jednostavno kleknuti pred svetohranište i zanijemiti. Kleknuti i u svetom strahopoštovanju pustiti da ova sveta tajna djeluje na nas, da nas zahvati, da nas mijenja.

Nakon euharistijskog slavlja upriličeno je prvi puta u ovoj župi tijelovska procesija s postajama koje su nas još jednom utvrdile u vjeri u Kristovu stvarnu prisutnost pod prilikama kruha i vina.

Ovo veliko slavlje prvi put proslavljeno na ovaj način uz lijepi broj štovatelja euharistije i njihovog djelatnog sudjelovanja kod liturgije dodatno je uzveličao i župni zbor svojim skladnim pjevanjem.

Još jedan detalj s današnje tijelovske procesije je što smo Presveti Oltarski Sakrament iznijeli i na ulice naše četvrti te i na taj način zazvali Božji blagoslov na sve stanovnike ovoga grada.

Na kraju otpjevali smo Te Deum u koje smo uključili naše želje i molitve, a koje se najbolje ogledaju u posljednjoj kitici današnje Posljednice: Silni Bože, što nam jesti na zemaljskoj daješ cesti: daj nam gore s Tobom sjesti. Među svece ti nas smjesti u nebu kod stola svog.

Župa Grbavica

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This