Alfonzovo 2018.

Objavljeno: 31. listopada 2018.

U srijedu, 31. listopada 2018. obilježeno je tradicionalno “Alfonzovo” – spomendan svetoga brata Alfonza Rodriguesa, koji je zaštitnik isusovačke časne braće, tj. redovnika Družbe Isusove s osobitim zvanjem. Nisu svećenici nego na brojne načine nose sve ono što Red čini, i nositelji su dobroga duha u našim zajednicama. Ovogodišnji susret upriličen je prije podne na Fratrovcu u kući “Stanislav Kostka”. Okupila su se braća iz Zagreba, Osijeka i Splita. Dočekao nas je p. Franjo Pšeničnjak, a u ime poglavara kuće sve nas je pozdravio p. Stjepan Bešlić.

U prvom dijelu podsjetili smo se kako je na temelju biblijskih primjera “Redovnik – apostol i prorok u 21. stoljeću” pod vodstvom p. Nike Bilića (materijali su dostupni ovdje: http://amdg.eu/alfonzovo2018/). Potom se p. Provincijal, Dalibor Renić, obratio okupljenima. Čestitao je braći njihov blagdan, pripominjući koliko je osobit i vrijedan poziv za brata u Družbi Isusovoj. U kraćem izlaganju predočio je glavne točke vrlo bogatog apostolskog plana naše Hrvatske provincije Družbe Isusove, a nakon toga odgovarao je na postavljena pitanja. Vrhunac proslave bila je sv. misa na kojoj nam se pridružio i superior, kućni poglavar p. Mijo Nikić. Misu je predvodio p. Provincijal koji nam je svima na kraju podijeli veliki isusovački blagoslov.

Propovijedao je p. Niko Bilić istaknuvši iz prispodobe o svadbenoj gozbi u Evanđelju onoga koji poziva i uspoređujući uzvišenje koje Bog daje čovjeku s “Božjom opremom” koju opisuje sv. Pavao u prvom čitanju. Kod bratskoga stola sve nas je pozdravio domaćin, a potom smo u radosti blagovali uz pjesmu. Na kraju je brat Franjo Štefić, organizator susreta, zahvalio svima. Nakon službenoga fotografiranja bilo je vremena za posjet našim starijima i bolesnima koji su smješteni u ovoj kući. Ovakav susret novi je poziv da molimo za našu časnu braću kao i za sve one vjernike, napose mlade, koji osjećaju Božji poziv na ovakav posvećeni život!

(Niko Bilić, SJ)

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This