Ekologija i duhovne vježbe

Objavljeno: 4. lipnja 2023.

Na Jordanovcu je 3. lipnja 2023. održan međunarodni znanstveni skup Religije i ekologija: kako sačuvati zajednički dom, koji su zajednički organizirali Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Internacionalna akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Okupio je 27 izlagača, a pozdravnu riječ su, uz organizatora p. Miju Nikuća, dekana Fakulteta p. Ivana Šestaka i predsjednika Akademije šumarskih znanosti prof. dr. sc. Marijana Grubešića, uputili i papinski nuncij mons. Giorgio Lingua i provincijal p. Dalibor Renić. Prenosimo provincijalov tekst o ekologiji u Duhovnim vježbama sv. Ignacija.

*****

Poštovane dame i gospodo, preuzvišeni nadbiskupe, cijenjeni akademici,

Duhovnost svetog Ignacija Loyolskoga, osnivača isusovačkog reda, prati reputacija da je antropocentrična. Njezino središte su Duhovne vježbe, a njihova prva meditacija počinje riječima: „Čovjek je stvoren da Gospodina Boga svoga hvali, da ga štuje, da mu služi i da tako spasi svoju dušu“ (DV 23). Međutim, to je samo pola istine.

Čitatelj će se iznenaditi koliko je stvoreni svijet važan u Duhovnim vježbama. Pretpostavljate, priroda je Ignaciju nadahnuće za molitvu – volio je moliti pod zvjezdanim nebom. No priroda je i mnogo više: ona je mjesto gdje se susreće Bog na djelu i mjesto gdje se pomirujemo s Bogom.

U meditaciji o grijehu, Ignacije nas poziva da svoje zaprepaštenje nad zloćom vlastitih grijeha, svojevrsnu ispovijed, ne iznosimo samo pred Bogom, anđelima i svecima, nego i pred drugim stvorovima, uključujući biljke i životinje: „Kličem sav u čuđenju sa silnim ganućem duše, pitajući sva stvorenja kako su me [ovako grešnoga] živa trpjela i uzdržala u životu. Kako su me mogli podnositi (…) nebesa, sunce, mjesec, zvijezde, i počela, plodovi, ptice, ribe, zvijeri, i zemlja, kako se nije otvorila da me proguta, stvarajući za mene novi pakao“ (DV 60). Stoga mjesto pomirenja s Bogom, susret s Božjim milosrđem, nije u metafizičkom solus cum solo Deo, nego u zajedništvu svega stvorenoga.

Lakše to razumijemo kad znamo da nas zadnja meditacija i vrhunac Duhovnih vježbi, slavna kontemplacija Ad amorem, poziva da molimo ovako: „Druga je točka da motrim kako Bog stanuje u stvorenjima: u počelima dajući im bivovanje, u biljkama dajući im život, u životinjama dajući im osjećanje, u ljudima dajući im razumijevanje. Tako i u meni, dajući mi da postojim, živim, osjećam i mislim“ (DV 235).

Istina je: čovjek jedini ima besmrtnu dušu. Međutim, smisao svoga života ostvaruje u odnosu prema stvorenju – tu Boga hvalimo i tako mu služimo.

Dakle, briga za danas ugroženi zajednički dom jest moralna odgovornost, osobito prema najslabijima i najsiromašnijima koji zbog prirodnih nepogoda najviše trpe, te obveza prema samom stvorenom svijetu. Ali ona je i duhovni put, sastavni dio našeg puta prema Bogu.

Čestitam Internacionalnoj akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na organizaciji ovog simpozija o religijama i ekologiji. Tema je to o kojoj sve više ovisi dobro čovječanstva i svjetski mir. Želim vam uspješan rad i plodan dijalog.

P. Dalibor Renić

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Prva obljetnica preminuća mons. Valentina Pozaića

Prva obljetnica preminuća mons. Valentina Pozaića

Na današnji dan, 15. svibnja 2024., obilježavamo prvu obljetnicu preminuća mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog. Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, od roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon...

Posveta Družbe Isusove sv. Josipu, zaštitniku Provincije

Posveta Družbe Isusove sv. Josipu, zaštitniku Provincije

Kao Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - novaci, bogoslovi, časna braća, svećenici, nas pedesetak hodočastili smo 1. svibnja sv. Josipu u Nacionalno svetište svetog Josipa, Župa Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu i obnovili Posvetu Družbe sv. Josipu, zaštitniku...

Share This