Projekcija filma Sentir y gustar i promocija zvanja u Dubrovniku i Metkoviću

Objavljeno: 21. ožujka 2023.

Film „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“, u produkciji udruge Magis prikazan je u petak 17. ožujka u kinu Visia Dubrovnik i subotu 18. ožujka u Metkoviću, u kinu Pobjeda.

Film prikazuje međunarodni isusovački projekt Magis Europe kojem je u ljeto 2022. Hrvatska bila domaćin. Riječ „magis“ znači – više, bolje, cjelovitije, dublje. Srž projekta su eksperimenti. Kroz njih sudionici ulaze u različita iskustva iz područja služenja, duhovnosti, društva i kulture, umjetnosti i hodočašća. Imaju priliku izaći iz zone sigurnosti, dotaknuti stvarnost te iskusiti što je ono što ih više dovodi u odnos s Bogom. Eksperimenata je bilo 29 u cijelom projektu, od toga 4 na području Dubrovačko-neretvanske županije. Na tome području sudionici su doživjeli dolinu Neretve – kraj koji je rodio misionara Antu Gabrića, stonsku solanu i zidine, poruke sadržane u sakralnoj baroknoj umjetnosti crkve svetog Ignacija u Dubrovniku te školu filma na otoku Šipanu.

Film redatelja Mateja Sunare, u 80 minuta, na više od 15 svjetskih jezika, donosi svjedočanstva sudionika o tome što su doživjeli. Projekcije filma u Dubrovniku i Metkoviću bile su i zahvala Udruge Magis svima koji su ljetos otvorili vrata svojih domova i velikodušno pokazali sudionicima sve lokalne znamenitosti, poznate i manje poznate prirodne ljepote, običaje i baštinu.

Autori scenarija filma uz redatelja su i Ante Arambašić, Jakov Petrak i p. Tomislav Špiranec koji je i inicijator ideje o filmu. Direktor fotografije je Jakov Matić, direktor tona Mirko Lesko, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen Tvrtko Karačić. Dramatizaciju igranih scena radio je Pere Eranović. Sljedeća projekcija filma bit će 25. ožujka u Rijeci.

Za sve koji čeznu za sličnim iskustvima najavljujemo Magis CRO koji će se održati od 12. do 20. kolovoza 2023. Planira se nekoliko eksperimenata, a prijave započinju u travnju.

U nedjelju 19. ožujka u isusovačkoj crkvi svetog Ignacija u Dubrovniku, p. Mislav Skelin, Promotor zvanja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove, na nedjeljnim je misama govorio vjernicima o važnosti molitve za nova isusovačka zvanja.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This