„Život biraj – Elige vitam!“ – zbornik u čast biskupa Valentina Pozaića

Objavljeno: 24. lipnja 2021.

Zbornik “Život biraj – elige vitam” priređen u čast 75. rođendana umirovljenoga zagrebačkoga pomoćnoga biskupa prof. dr. sc. Valentina Pozaića predstavljen je 23. lipnja u zgradi Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na zagrebačkom Jordanovcu.

Na početku svečanosti sve okupljene je pozdravio redoviti profesor Pero Vidović, prezes Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu, urednik zbornika uz izvanrednog profesora Ivana Antunovića, voditelja Teološkoga studija afiliranoga Papinskomu sveučilištu Gregorijana u Rimu i redovitog profesora Ivana Kopreka, dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

„Biskup Pozaić je tijekom svojega života obnašao mnoge odgovorne dužnosti u Hrvatskoj provinciji Družbe Isusove i domaćoj Crkvi, radio razne poslove, a na nekim je područjima bio i pionir. Tako je ubrzo nakon svojega doktorskoga studija na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, na kojemu je godine 1984. doktorirao disertacijom o eutanaziji, u Hrvatskoj 1986. godine osnovao Institut za bioetiku, prvi takav na ovim jugoistočnim europskim prostorima. Također, 1991. godine potaknuo je i osnivanje Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva, čiji je duhovni asistent sve do sada“, istaknuto je u uvodnom dijelu svečanosti.

Biskup Pozaić je tijekom svojega života i djelovanja ostavio traga u mnogim životima, osobito studenata. Njegova predavanja spontano su poticala na zauzimanje stava, na načelnost. Međutim, unatoč svemu, pater Pozaić znao je gajiti ljudsku blizinu, duboka prijateljstva, i iskreno suosjećanje. O tome je svoje svjedočanstvo na svečanosti iznio prof. dr. sc. Marko Trogrlić, nakon čega je uslijedilo predstavljanje samog zbornika kojeg čine prilozi trideset i troje autora, koji djeluju na akademskim institucijama u domovini i inozemstvu, te se bave temama o kojima je pisao i biskup Pozaić.

Više na IKA-i →

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Prva obljetnica preminuća mons. Valentina Pozaića

Prva obljetnica preminuća mons. Valentina Pozaića

Na današnji dan, 15. svibnja 2024., obilježavamo prvu obljetnicu preminuća mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog. Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, od roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon...

Share This