Preminuo p. Srećko Cetinić

Objavljeno: 22. siječnja 2020.

Dana 22. siječnja 2020., u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 7:10 sati, blago je u Gospodinu preminuo isusovac o. Srećko Cetinić, u 91. godini života, 73. godini redovništva i 63. godini svećeništva.

O. Srećko Cetinić rođen je 9. lipnja 1929. u Blatu na Korčuli. Obiteljska grana Cetinić od starine nosi nadimak Petris. Osim Srećka, roditelji Andrija i Marija (rođ. Kwokal), imali su kćer Mariju, te sinove Vjeka i Miru. Otac je bio poštanski činovnik pa su često selili. Tako je o. Srećko osnovnu školu pohađao seleći se iz Blata na Korčuli u Metković, te u Dubrovnik.

Božji poziv u Družbu Isusovu doživio je u dječačkoj dobi u Dubrovniku, u predvečerje blagdana sv. Ignacija 1942. u sakristiji crkve sv. Ignacija godine, dok je ondje bio ministrant i član Križarske organizacije. Poziv je došao preko riječi budućeg mučenika o. Petra Perice: „Sutra je blagdan utemeljitelja Družbe Isusove sv. Ignacija, molite ga za isusovački podmladak u hrvatskom narodu!“ Srećko se osjetio pozvanim. „Tek kasnije sam shvatio – piše p. Srećko – zašto je padre Perica bio tada tako ozbiljan, zamišljen i hladan.“

Gimnaziju je započeo u Dubrovniku, a završio na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu god. 1947. Iste godine stupio je u isusovački novicijat na Fratrovcu. Studij filozofije započeo je 1949. na Jordanovcu u Zagrebu, nakon čega je služio vojsku (1952.), pa zatim dvogodišnji praktikum u sjemeništu na Šalati. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 19. srpnja 1957. Nakon ređenja, imenovan je na tri godine kapelanom u župi Savski Nart. Kasnije je ponovno na toj župi proveo još devet godina (1987.-1996.).

Od 1960. do 1964. bio je kapelan u župi Opatija i poglavar zajednice te je sudjelovao u pastoralu susjednih župa. Ondje, pod vodstvom o. Roberta Bacsvaryija, sudjeluje u obnovi isusovačke izdavačke djelatnosti, još u polu-legalnosti pod komunističkim režimom. U Opatiji je bio župnik još dva puta, 1968.-1973. te 1986.- 1988.

Od 1964. do 1968. živio je u zajednici u Palmotićevoj u Zagrebu i obnašao službe pučkog misionara i glavnog urednika novo-obnovljenog Glasnika Srca Isusova i Marijina. Od 1973. do 1978. bio je rektor i vjeroučitelj u dubrovačkom sjemeništu. Osim u crkvi sv. Ignacija pastoralno je djelovao na župi Lapad, a kasnije u zaljevu Boke kotorske. Subotnju godinu proveo je 1981/82. u Rimu, a zatim dvije godine bio duhovnik bogoslova na Jordanovcu.

God. 1978. u Beogradu postaje kapelan, a zatim i superior. Na službi u Beogradu bio je u više navrata. Nakon službe u Savskom Nartu god. 1996. ponovno odlazi u Beograd, te u različitim službama tamo ostaje osam godina. Nakon toga četiri godine boravi na službi u Ohridu, vraća se u Beograd, te ponovo dvije godine u Ohridu i dvije u Beogradu.

God. 2013. premješten je u isusovačku zajednicu za starije i bolesne na Fratrovcu u Zagrebu, gdje je ostao do kraja života, moleći za Družbu i Crkvu. Jedan od nezaboravnih dirljivih doživljaja bio je za posjeta generalnog poglavara Družbe Isusove, o. Artura Sose, Zagrebu, u ožujku 2019. O. General je svakako želio obići i o. Srećka, koji nije mogao doći na susret u zajedničkoj auli. Zamolio je o. Srećka za blagoslov, koji mu je bio udijeljen na tečnom latinskom jeziku.

O. Srećko Cetinić bio je pastoralni radnik i redovnik par excellence. Kad god je isusovačkom provincijalu trebao svećenik spreman za zahtjevniju službu, p. Srećko je bio raspoložen. Tako je obnašao različite dužnosti u Družbi. U svom radu bio je vedar i skroman, temeljit i marljiv. Imao je jasna životna načela, sigurnost i čvrstoću životnih stavova. U radu s ljudima bio je jednostavan i lako je komunicirao sa svima, zbog čega je bio vrlo omiljen među vjernicima i među subraćom. Svećenici i vjernici su ga napose cijenili kao ispovjednika i duhovnika. I u staračkim danima očuvao je bistri smisao za humor, po kojem je bio poznat, a zrelu pobožnost njegovao je sve do zadnjih dana zemaljskog života.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This