HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE - CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Potkraj mjeseca kolovoza i početkom rujna, točnije od 30.08. do 3.09., Kolegij sv. Josipa na Jordanovcu i Fakultet filozofije i religijskih znanosti bili su domaćini redovitog susreta isusovaca filozofa iz europskih zemalja. Naime, već dugi niz godina postoji grupa isusovaca filozofa iz Europe pod nazivom Jesphil koji se svake dvije godine okupljaju kako bi raspravljali na filozofski način o aktualnim pitanjima Crkve i društva, isticali time važnost uloge filozofije u isusovačkoj formaciji, te poticali umrežavanje i suradnju između isusovačkih institucija koje se bave istraživanjem srodnih područja.

Tema ovogodišnjeg susreta Jesphila bila je iz područja političke filozofije i glasila je: Is there a crisis of democracy, or are there just unresolved democratic challenges? (hrv. Je li demokracija u krizi, ili se susrećemo samo s neriješenim demokratskim izazovima?). Izlaganja o ovoj temi održalo je desetak isusovaca, stručnjaka iz ovog područja, a pored njih je o stanju demokracije u Europi i Hrvatskoj govorio i hrvatski političar, Davor Ivo Stier.

Uz stručni dio, sudionici skupa, njih 19, imalo je prilike upoznati se s ljepotama užeg središta grada Zagreba, a u sklopu toga i posjetiti našu zajednicu u Palmotićevoj ulici.

Na kraju susreta dogovoreno je da se sljedeći Jesphil (koji će biti 2020. g.) održi u Innsbrucku, a odabrana je tema iz područja filozofske teologije i filozofije religije.

p. Dražen Volk SJ