HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE - CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Naša Provincija

U Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove djelujemo ponajviše u Hrvatskoj: u Zagrebu (Palmotićeva, Jordanovac, Fratrovac, Sljeme), Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Opatiji, Osijeku, ali i izvan Hrvatske u Sarajevu, Beogradu, Prizrenu i u Crnoj Gori. Uz to nekoliko naše subraće stanuje i djeluje u međunarodnim isusovačkim kućama kao što su Gregoriana, Russicum i Radio Vatikan u Rimu.

Ako se treba ukratko osvrnuti na glavne apostolate Provincije, logično je započeti s pastoralom duhovnih vježbi koji je još od sv. Ignacija bio važno poslanje za cijelu Družbu. U našoj Provinciji taj pastoral se ponajviše odvija kroz projekte Duhovnih vježbi u svakodnevnom životu koji svoje korijene ima u Zagrebu u Palmotićevoj ulici, a zatim se proširio i na naše zajednice u Osijeku i Splitu. Uz taj projekt jako važan je i naš dom duhovnih vježbi u Opatiji koji pruža mogućnost obavljanja duhovnih vježbi svećenicima, časnim sestrama i raznim zajednicama vjernika.

U Zagrebu vodimo Fakultet filozofije i religijskih znanosti na kojem oko 500 studenata studira filozofiju i religijske znanosti. Na Jordanovcu postoji također i teološki studij na kojem studiraju bogoslovi raznih biskupija. Od 1998. godine u Osijeku vodimo Isusovačku klasičnu gimnaziju (IKG) koja ima oko 270 učenika. Na području naše Provincije je i Loyola gimnazija u Prizrenu.

Nekoliko je župa koje vodimo: u Zagrebu na Jordanovcu i u Palmotićevoj ulici, u Opatiji i na riječkom Zametu, u Sarajevo na Grbavici, u Beogradu i župu Bogišići u Crnoj Gori.

Pastoral mladih se u najvećoj mjeri odvija kroz Studentski katolički centar Palma (SKAC), zajednicu mladih Jordan i kroz mlade koji se okupljaju na župi Zamet. SKAC – Palma je neprofitna udruga civilnog društva koju vode vjernici laici, a koja se bavi mladima u duhu kršćanskoga svjetonazora. Najpoznatiji SKAC-ov projekt je ljetni kamp za mlade Modrave. Zajednica mladih IGMA (Ignacijeva mladež) djeluje na župi Bezgrešnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu. Kroz tjedne molitvene i vjeronaučne susrete, razne projekte i inicijative u IGMA-i mladi se trude rasti kao osobe i vjernici.

Izdajemo časopis za religioznu kulturu laika Obnovljeni život, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Ignacijev put te knjige iz područja znanosti i vjere. Uključeni smo u rad na televiziji i radiju (Radio Vatikan na hrvatskom jeziku, Religiozni program Hrvatskog radija i Radio Marija), djelujemo i na internetu preko molitvene internet stranice Prostor Duha (www.prostorduha.hr).

Zaklada biskupa Josipa Langa je djelo kroz koje naša Provincija djeluje na socijalnom području. Svrha Zaklade jest trajno pružanje novčane i drugih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama kao i promicanje povlaštene ljubavi za siromašne. Cilj Zaklade je promicanje pravde u prijateljstvu i suživotu sa siromasima.