HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Za ubojstva osam osoba 16. studenog 1989. godine u El Salvadoru još nisu potvrđeni krivci.

Više od 30 godina prošlo je od ubojstva šestorice isusovaca i dvojice njihovih suradnika u El Salvadoru. Ovoga tjedna konačno je počelo suđenje u Madridu osumnjičenim Španjolcima.

Kako navodi Vatican News, suđenje se odvija po načelu ‘univerzalne nadležnosti’, koji omogućava suđenje zločina u jednoj državi, premda se zločin dogodio u drugoj.

Direktor Instituta za ljudska prava Srednjoameričkog sveučilišta (UCA) i bivši provincijal srednjoameričkih jezuita, p. José María Tojeira rekao je da je to dobra vijest za pravdu za slučaj koji još nije riješen.

Radi se o ubojstvima koji se dogodio u ranim satima 16. studenoga 1989. godine kada su vojnici Atlacijskog bataljona ušli su u kampus UCA-e i ubili isusovačke očeve Ignacija Ellacuríu, Ignacija Martín-Baróa, Amanda Lópeza, Juana Ramóna Morena i Segunda Montesa, i Joaquín López y López. Vojnici su također ubili i Juliju Elbu Ramos, suradnicu isusovaca, i njenu petnaestogodišnju kćer Celinu.

Navodnim počiniteljima zločina već se sudilo između 1989. i 1992. godine u El Salvadoru te im je potpisana oslobađajuća presuda. Međutim, nakon toga izašli su neki novi dokazi, a slučaj je ponovo otvoren tek 2017. godine.

Share This