HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Među trinaest novih kardinala koje je papa Franjo kreirao na javnom konzistoriju  5. listopada 2019. nalaze se i trojica isusovaca: Michael Czerny, Jean-Claude Hollerich i Sigitas Tamkevicius.

 

Mons. Michael Czerny S.J. (73 god.) je rođen je u bivšoj Čehoslovačkoj, a ušao je u Družbu Isusovu u Kanadi 1963. godine. 1973. zaređen je za svećenika, a 1978. je doktorirao na interdisciplinarnim studijima Sveučilišta u Chicagu. U Torontu je 1979. osnovao Isusovački centar za vjeru i pravdu te upravljao njime do 1989., kada je nakon atentata na isusovce na Srednjoameričkom sveučilištu premješten u San Salvador kao prorektor istog Sveučilišta. Nakon što je vodio Afričku isusovačku mrežu za borbu protiv AIDS-a (AJAN) i predavao na katoličkom Hekima Collegeu u Najrobiju (Kenija), papa Benedikt XVI. ga je 2009. godine imenovao stručnjakom za Drugu sinodu afričkih biskupa i savjetnikom Papinskog vijeća za pravdu i mir. Papa Franjo ga je imenovao podtajnikom za migrante i izbjeglice Dikasterija Svete Stolice za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Budući da je kardinalom imenovan kao svećenik, večer uoči konzistorija papa Franjo ga je zaredio za biskupa. Mons. Czerny je kardinal-đakon, s titularnom rimskom crkvom San Michele Archangelo. U Zagrebu je gostovao u lipnju 2018. godine na konferenciji pod nazivom ”Izbjeglice – perspektive i politike”, a povodom 25 godina djelovanja JRS – Isusovačke službe za izbjeglice u Republici Hrvatskoj.

  

Mons. Jean-Claude Hollerich S.J. (61 god.) je nadbiskup Luksemburga, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske Unije. Nakon obrazovanja u rodnom Luksemburgu i na Papinskom sveučilištu Gregorijani, stupio je u Družbu Isusovu 1981. godine. Od 1985. djelovao je kao misionar u Japanu, gdje studira japanski jezik i kulturu. U Europu se vratio na studij njemačkog jezika i književnosti na sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu te na doktorat iz europskih studija u Bonnu, kojeg je postigao 2001. godine. U Japanu je bio profesor njemačkih, francuskih i europskih studija te prorektor za opća i studentska pitanja isusovačkog Sveučilišta Sophia u Tokiju (1994.-2011.). Papa Benedikt XVI. ga je imenovao nadbiskupom Luxembourga 2011. godine. Mons. Hollerich je kardinal-prezbiter, s titularnom crkvom San Giovanni Crisostomo a Monte Sacro Alto.

Mons. Sigitas Tamkevičius S.J. (81 god.) je umirovljeni nadbiskup Kaunasa (Litva), a bio je jedan od vodećih boraca za slobodu vjere i slobodu Litve tijekom sovjetske okupacije. Nakon srednje škole, ušao je 1955. u biskupijsko sjemenište u Kaunasu. Za svećenika je zaređen 1962. Služio je kao župnik u različitim mjestima. Godine 1968. stupio je tajnosti u Družbu Isusovu, jer je u Sovjetskom Savezu isusovački red bio zabranjen. Bio je jedan od pokretača peticije protiv sovjetske diskriminacije Katoličke crkve, a 1983. godine je s još četiri litvanska svećenika osnovao Katolički odbor za obranu vjerničkih prava. 1988. osuđen je na deset godina zatvora i progonstva u radnim logorima u Sibiru, gdje je ostao do pada komunizma u SSSR-u. Tada je najprije postao duhovnik, pa 1990. rektor bogoslovnog sjemeništa u Kaunasu, a ubrzo pomoćni biskup (1991.) i nadbiskup Kaunasa (1996.). U više mandata bio je predsjednik Litvanske biskupske konferencije, a u mirovinu je otišao 2015. godine. Mons. Tamkevičius je kardinal-prezbiter, s titularnom crkvom Sant’Angela Merici u Rimu.

Isusovački vrhovni poglavar p. Arturo Sosa je imenovanje ove trojice subraće nazvao znakovitim. Mons. Czerny predstavlja skrb Crkve za izbjeglice i migrante. Imenovanje mons. Hollericha je izraz Papine brige za Europu i njezino jedinstvo. Imenovanje mons. Tamkevičiusa je još jedno Papino priznanje progonjenoj i mučeničkoj Crkvi koja je trpjela – i još trpi – nasilje komunizma i drugih totalitarizama.

Od trenutnih 225 članova kardinalskog zbora, 128 mogu birati novoga papu (tj. mlađi su od 80 godina). Sedmorica kardinala su isusovci, od čega četvorica izbornici (Pedro Ricardo Barreto Jimeno, Luis Francisco Ladaria Ferrer, Jean-Claude Hollerich i Michael Czerny) i trojica ne-izbornici (Julius Riyadi Darmaatmadja, Albert Vanhoye, Sigitas Tamkevičius). Isusovci sa svečanim zavjetima profesa obećaju da neće prihvaćati crkvene časti, osim ako to Sveti Otac od njih ne zahtijeva.

Share This