HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE - CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Učenici IKG-a na državnim natjecanjima

tra. 13, 2019

Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku ove je godine poslala mnogo učenika na državna natjecanja iz raznih predmeta. Jedno od državnih natjecanja bila je Vjeronaučna olimpijada održana na domaćem terenu – Osijeku i Đakovu. Našu školu predstavljali su Dora Gašparović i Josip Horvat 2.b, Marija Budrovac 3.a i Patricija Ronta 3.b pod mentorstvom p. Hrvoja Mravka i bogoslova Kristijana Matkovića. Prethodnik natjecanja bilo je nadbiskupijsko natjecanje održano u Đakovu gdje je naša ekipa osvojila prvo mjesto i izravno se plasirala na državno natjecanje. Državna razina „Olimpijade“ održavala se u tri etape: pismeni dio u Osnovnoj školi Vladimira Becića u Osijeku, moto 7/33 na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u  Đakovu te finalni dio, milijunak, u kojem sudjeluje prvih pet najuspješnijih ekipa.

Sve je započelo 3. travnja otvaranjem natjecanja u Vikarijatu u Osijeku, gdje su se ekipe iz raznih krajeva Lijepe naše prvi put susrele i započele zajedničko druženje koje se nastavilo u Hotelu Osijek, u kojem su ekipe bile smještene. 

Toga su se dana naši gosti prošetali Osijekom te se upoznali s kulturnom baštinom naše lijepe Slavonije. Sljedećeg dana, 4. travnja, u jutarnjim se satima održao pismeni dio natjecanja u trajanju od 45 minuta. Svi su učenici bili raspoređeni po učionicama gdje je svatko samostalno rješavao ispit. Nakon pismenog dijela svi smo se zaputili u Đakovo na razgledavanje. Prva postaja bila nam je Državna ergela Đakovo gdje smo vidjeli nastup konja lipicanaca. Program je bio izrazito bogat, a mnogima je to bio prvi bliski susret s ovim plemenitim životinjama. Druženje smo nastavili ručkom, a okrijepljeni smo se spremno zaputili na KBF Đakovo gdje su nam kratkim i poučnim programom predstavili grad Đakovo. Uslijedio je drugi, timski dio natjecanja, moto 7/33. U ovo dijelu svaka je ekipa dobila A3 papir na kojem se nalazilo 33 tvrdnje. Imali smo točno 3:00 minute da pronađemo 7 netočnih tvrdnji. Kako su sekunde prolazile, napetost je rasla jer ovo je glasio kao najteži dio natjecanja. I bio je! No, dojmove smo smirili svetom misom u đakovačkoj katedrali koju je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić. Okrijepljeni svetom euharistijom i puni Duha Svetoga,

 

na najbolji smo način završili dan – zajedničkom večerom. Iako smo imali blagoslovljen dan, u svima nama gorjela je želja saznati jesmo li upali u prvih pet najbolje plasiranih ekipa. Želja nam se ostvarila tek sutradan, 5. travnja, u Vikarijatu. Našoj sreći nije bilo kraja – peti smo! 

 

No ovo nije jedini uspjeh naše škole i njezinih učenika, stoga ćemo istaknuti još neke od njih.

 

Ove godine imamo državnu prvakinju u poznavanju grčkog jezika, maturanticu Anu Altheu Šehić iz 4.b, koja je svoj rad i trud pokazala na još nekoliko državnih natjecanja: u poznavanju latinskog jezika gdje je zauzela sedmo mjesto te natjecanju iz matematike na kojem je osvojila zadivljujuće četvrto mjesto pod mentorskim vodstvom prof. Duh Blašković.

 

Osim Ane, još je jedna maturantica, Inga Polić, sudjelovala na državnom natjecanju u poznavanju grčkog jezika i osvojila peto mjesto. Ovim rezultatima možemo zahvaliti njihovom mentoru, prof. savjetniku Matiji Zoriću.

Svim ostalim učenicima koji su osvojili plasman na državnim natjecanjima želimo puno sreće i uspjeha.

 

Marija Budrovac i Patricija Ronta, učenice Isusovačke klasične gimnazije

 Kontakt:

  Hrvatska pokrajina Družbe Isusove

 Adresa:

  Junija Palmotića 31,

  HR-10 000 Zagreb

Copyright © 2019. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove | Sva prava pridržana.