Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Znanstveni skup o Franji Suárezu

...u službi vjere i promicanju pravde...

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u utorak 14. studenoga 2017. priredio je znanstveni skup „Filozofija i pravo" prigodom 400. obljetnice smrti španjolskog teologa i filozofa, isusovca Francisca Suareza (1548.–1617.). Program je započeo u 11 sati u Dvorani Antuna Bauera, Jordanovac 110.

Skup je otvorio dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti p. Ivan Koprek. Nakon pozdravnih riječi prvo izlaganje pod naslovom „Suarezovo razumijevanje vječnih istina i Descartesove Meditacije" imao je dr. Predrag Milidrag s Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu. Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Marko Petrak prikazo je temu „Francisco Suarez i pravo". Zatim je dr. Josip Talanga, redoviti profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, prikazao Suarezov utjecaj na protestantsku skolastiku. O temi „Franjo Šanc i Suarezova metafizika" trebao je govoriti dr. Željko Pavić, znanstveni savjetnik u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža". No, zbog svoje spriječenosti, nije uspio osobno izložiti predavanje.

Skup je završio plenarnom raspravom koju su moderirali prodekani Fakulteta dr. Anto Gavrić i dr. Ivan Šestak.

Francisco Suárez bio je španjolski isusovački svećenik, filozof i teolog, jedna od vodećih figura "Škole Salamanskog pokreta" koju se općenito kolege smatrale najvećom školom nakon Tome Akvinskog. Njegov se rad smatra prekretnicom u povijesti drugog skolastika, označavajući prijelaz iz svoje renesanse u barokne faze. Prema Christopheru Shieldsu i Danielu Schwartzu, "brojke koje su međusobno različite u mjestu, vremenu i filozofskoj orijentaciji kao Leibniz, Grotius, Pufendorf, Schopenhauer i Heidegger, sve je bio razlog da ga navede kao izvor inspiracije i utjecaja". Umro je 25. rujna 1617. godine u Lisbonu.

Program se mogao vidjeti ovdje.

Proslijedi