Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Spomen na p. Gabrića u Indiji

Biti isusovac danas znači, premda grešnik, ipak biti pozvan biti Isusov drug, kao što je to bio sveti Ignacije.

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

Uspomena na p. Antu Gabrića još je živa u mjestima u kojima je djelovao. U utorak 26.09.2017. baruipurski biskup Salvadore Lobo blagoslovio je novu crkvu u Sabnomaskaru u župi Gosab (Zapadni Bengal, Indija).

 

Uoči svečanog misnog slavlja održana je procesija do nove crkve na nakanu proglašenja blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića tijekom koje je, uz glazbu i pjesmu, zazivano ime p. Gabrića.

 

Uz župu u Gosabu vezana je zanimljiva priča. Za vrijeme dok je p. Gabrić bio župnik u Basantiju, potiho bi zalazio na područje protestantskog pastora u Gosabu koristeći se riječnim putovima. Tadašnji britanski pastor Hamilton je upozorio p. Gabrića da ne zalazi u njegovo područje, no p. Gabrić mu je rekao da se na tom području nalazi nekoliko katolkinja koje su udane za članove njegove pastve te je zamolio za dopuštenje da ih i dalje posjećuje. Polako je neodoljiva narav p. Gabrića promijenila stajalište pastora te je on čak donirao i komad zemlje p. Gabriću. Na tom području, koje je postalo filijalom župe u Basantiju, p. Gabrić je sagradio crkvu te nekoliko kapelica, da bi nekoliko godina kasnije i Gosap postao župom.


Proslijedi