Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

p. Tvrtko Barun dobitnik nagrade „Europski građanin“

Bio bih kriv za teški zločin kad bi propustio uposliti sposobne veslače koje Družba može dati Petrovoj barci izloženoj mnogobrojnim olujama.

papa Pio VII, 1814. godine prilikom ponovne uspostave Družbe Isusove

Obavijesti FFRZ-a

Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi p. Tvrtko Barun i Hrvatska udruga Transplant dobitnici su ovogodišnje nagrade „Europski građanin“.

Europski parlament svake godine dodjeljuje istaknutim pojedincima, udrugama i organizacijama za iznimna postignuća u njihovu radu i predanost promociji europske suradnje i zajedničkih vrijednosti, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Europski parlament ovu nagradu dodjeljuje od 2008. godine. Vrednuju se aktivnosti ili djela građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Kandidate predlažu zastupnici u Europskom parlamentu. Nagrada je simboličkog karaktera i dodjeljuje se u obliku medalje časti.

p. Tvrtka Baruna za nagradu „Europski građanin“ nominirala je voditeljica HDZ/EPP delegacije Dubravka Šuica uz potporu zastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

Odluku je 7. lipnja donio Odbor za nagradu „Europski građanin” Europskoga parlamenta. Odbor je odlučio da Hrvatska ove godine iznimno dobije dva laureata, navodi se u priopćenju.

Zastupnica Šuica izrazila je zadovoljstvo ovim ishodom: „Drago mi je što je Odbor za nagradu 'Europski građanin' prepoznao rad i vrijednosti koje isusovac Tvrtko Barun zagovara i prenosi. Solidarnost i poštivanje ljudskog dostojanstva temelji su na kojima je suvremena Europa izgrađena i kojima treba težiti. U povodu Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, pozivam sve da pokažu suosjećanje prema najranjivijoj skupini društva“.

p. Tvrtko Barun, 32-godišnji magistar duhovnosti, voditelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i mladi svećenik isusovac koji je nakon završenog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, pohađao teologiju na Facultes jesuites de Paris, gdje je magistrirao duhovnost. Osim što vodi Isusovačku službu za izbjeglice, uči vjeronauk djecu stranaca katolika u Zagrebu te organizira i glumi u lutkarskim predstavama za djecu izbjeglice.

Osvrćući se na humanitarni karakter Isusovačke službe, Barun ističe sljedeće: „Naš rad utemeljen je na vrijednostima Evanđelja. Mislim da je biti otvoren drugima i drugačijima izazov za sve ljude bez obzira na vjeru. Kristov život i Kristove riječi mogu nama kršćanima samo pomoći da se lakše odlučimo za tu otvorenost, prihvaćanje stranca, prepoznavanje dobroga u drugome, dopuštanje da nas drugi obogati svojom različitošću, traženje i pronalaženje Božjeg lica u osobi koja je u potrebi. Na svakom kršćaninu je odluka u kojoj mjeri i na koji način želi odgovoriti na taj poziv“.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) je neprofitna humanitarna udruga s tridesetpetogodišnjim iskustvom čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba koja od 1993. djeluje u zagrebačkom uredu u Hrvatskoj. Služba djeluje u 50 zemalja svijeta te tako pomaže gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Izvor: Hina

Proslijedi