Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Preminuo p. Ljudevit (Ludwig) Pichler

Svijet je naša kuća. Gdjegod je potreba ili gdje je naše služenje potrebnije, tu je naša kuća.

Jeronimo Nadal sj

Obavijesti FFRZ-a

Ljudevit PichlerU četvrtak 11. svibnja, oko 03:30 sati, u bolničkom dijelu Rezidencije sv. Petra Canisia u Rimu, blago je u Gospodinu preminuo pater Ljudevit (Ludwig) PICHLER u 102. godini života, 83. Družbe i 72. godini svećeništva.

Najstariji član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove rodio se 05. srpnja 1915. godine u Innsbrucku (Austrija). Nakon što su mu se roditelji doselili u Bosnu i Hercegovinu prve školske godine proveo je u Prijedoru (Banjalučka biskupija) te u isusovačkom sjemeništu u Travniku. Tu se zajedno s njim školovao i njegov stariji brat Alfred Pichler, kasnije biskup banjalučki (1959-89), prethodnik mons. Komarice.

Pater Ljudevit ušao je u isusovački novicijat 01. rujna 1934. u Zagrebu. Nakon završenih studija filozofije i teologije u Hrvatsko i Italiji, za svećenika je zaređen 21. srpnja 1945. godine u Rimu. Godine 1948. poglavari ga šalju u Papinski kolegij Russicum u Rimu, gdje ostaje sve do prosinca 2011. kada se seli u bolnički dio Rezidenciju sv. Petra Canisia.

Pater Ljudevit čitav svoj svećenički vijek posvetio je glazbi i liturgiji. U Russicumu je godinama uspješno dirigirao tamošnjim zborom s kojim je snimio mnoge nosače zvukova s liturgijskim napjevima. Izdao je nekoliko knjiga o crkvenom pjevanju, posebice o slavenskoj liturgiji bizantinskog obreda. Bio je i vice-rektor Kolegija te je svesrdno pomagao i davao instrukcije studentima tog papinskog učilišta.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlost vječna neka mu svijetli! Počivao u miru Božjemu!

Proslijedi