Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Andrew Garfield oduševljen duhovnim vježbama sv. Ignacija

Bio bih kriv za teški zločin kad bi propustio uposliti sposobne veslače koje Družba može dati Petrovoj barci izloženoj mnogobrojnim olujama.

papa Pio VII, 1814. godine prilikom ponovne uspostave Družbe Isusove

Obavijesti FFRZ-a

Garfield

Andrew Garfield, koji je nedavno glumio isusovačkog misionara u filmu Martina Scorsesea – "Tišina", odlučio je podijeliti svoje iskustvo u provedenim duhovnim vježbama u šutnji u duhovnom centru sv. Buena u North Walesu. Garfield je gostovao u televizijskoj emisiji "Graham Norton Show" na BBC One-u u prošli petak, zajedno s Annete Bening, Harriet Harman i Asa Butterfield.

Kao dio pripreme za ulogu isusovca u filmu, Garfield objašnjava, je bilo da zajedno s kolegom Adamom Driverom uroni u ignacijevsku duhovnost. Opisujući Tišinu kao "predivan film", rekao je kako je Martin Scorsese učinio nešto vrlo duboko. "Ali, jedna od stvari koje smo učinili bili su: otišli smo na duhovne vježbe u tišinu u Wales, u duhovni centar St Beuno, koja je predivna kršćanska kuća za duhovne vježbe... Dakle, bili smo osam dana zajedno; sreli smo se jednom u New Yorku ... i ponovno smo se sretali u Walesu u totalnoj tišini u sedam dana!"

Andrew Garfield kaže kako su njih dvojica, Driver i on, prihvatili potpunu šutnju tih tjedan dana i jedini način na koji su njih dvojica komunicirali bio je preko gesti; i bio je iznenađen što nitko iz publike nikad nije išao na duhovne vježbe koje se obavljaju u tišini. "To je moje predivno iskustvo – sjajno, i vrlo brzo sam se navikao na društvo samog sebe i ... stvorivši pravu intimu sa samim sobom."

Svjetlo svijetli nad slabostima i nedostacima

Garfield

Garfield je doživio i zastrašujuće iskustvo nakon završetka sedmodnevnih duhovnih vježbi. "Izgubili smo svoje umove!" rekao je, "ovo je bila čudna stvar. Ušli smo u auto i vozili smo se tri sata do aerodroma. I bilo je baš kao bujica rijeke – to izlijevanje prostih riječi i slika. Bilo je kao da je vrag govorio: 'gdje ste bili zadnjih sedam dana?' Bilo je zbilja zastrašujuće – bilo je istinski zastrašujuće! I smiješili smo se i plakali smo od smijeha."

P. Roger Dawson SJ., direktor St Beuna, kazao je kako nije iznenađen što je Andrew Garfield rekao. "Isusovačka duhovnost se odnosi na 'traženje Boga u svim stvarima' i onda kad netko dolazi na duhovne vježbe, Bog nas prihvaća takve kakvi jesmo, zajedno s našim manama", objasnio je. "Obično kad ljudi čuju što se događa u duhovnim vježbama misle samo kako vlada mir i spokoj, što može biti. Ali zapravo 'pronalaziti Boga u svim stvarima' znači gledati i na mračnu stranu – na naše slabosti i nedostatke, onoliko koliko (ako ne i više nego) gledamo našu atraktivnu, impresivnu ili čak 'svetu' stranu... Bog može osvjetliti na naša neatraktivna mjesta i reći 'Pogledaj ovo!'"

P. Dawson također vjeruje kako duhovne vježbe mogu biti osjetljivo vrijeme nabijenih emocijama. "Ne bi svatko mogao opsovati, nasmijati se i rasplakati nakon jednih duhovnih vježbi – kao Garfield, ali je to možda bio njegov način oslobađanja napetosti nakon što je opisao kao vrlo intenzivno duhovno iskustvo koje je proživio."

Izvor: SJ Europe
Preveo: sk. Ivan Marinković, DI.

Proslijedi