Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Iz Caracasa u Rim: priča o Arturu Sosi

Svijet je naša kuća. Gdjegod je potreba ili gdje je naše služenje potrebnije, tu je naša kuća.

Jeronimo Nadal sj

Dva dana nakon izbora, informacijski ured Kongregacije susreo se s p. Arturom Sosom SJ kako bi razgovarali o njegovom životu i njegovim idejama. Intervju želi upoznati p. Generala na osoban način, te je zamišljen da bude namijenjen svim isusovcima, te prijateljima i prijateljicama ignacijevske obitelji koja je rasprostranjena diljem svijeta.

O izboru na mjesto patra generala

Poput svih elektora, stigao sam na Kongregaciju pitajući se tko bi bili najbolji kandidati za dužnost generala, i očito sebe nisam stavljao na taj popis. Prvi dan murmuracija sastojao se u ispitivanju o onima koje sam zamišljao kao kandidate, drugoga sam počeo zapažati da meni postavljaju pitanja, ili da postavljaju pitanja o meni, trećega sam se dana počeo brinuti jer su stvari postale izravnije, a četvrtoga još više. Posljednja tri dana razgovarao sam sa 60 osoba, i mnogi su mi postavljali pitanja o zdravlju. Tako sam se počeo i prilagođavati toj ideji, iako sam tražio od subraće da uzmu zaozbiljno ono što kaže sveti Ignacije, tj. da se uđe u glasovanje bez  unaprijed određene odluke. Na dan izbora, vidjevši glasove, stvari su postale jasnije i s dubinski sam shvatio kako se moram uzdati u prosudbu subraće, jer se u vlastitu ne uzdam. Ako su me izabrali, mora da je postojao razlog, a na meni je da pokušam odgovoriti najbolje što mogu.

Vjerujem da je na ovim izborima važnost stavljena je na moje domaće i međunarodno iskustvo, i ne sumnjam kako su posljednje godine provedene u Rimu vezane s time. Ali nadasve mi se čini da shvaćam kako sam ja jedan od mnogih isusovaca u latinoameričkoj Družbi koji su pokušali provesti u djelo ono što su Kongregacije govorile u posljednjih 40 godina. Gledam to kao potvrdu smjera koji je Družba zacrtala u vrijeme Arrupea. Shvaćam ovaj izbor kao potvrdu onoga što moramo nastaviti činiti u budućnosti. Ali ja, osobno, sebe shvaćam kao jednog od mnogih isusovaca moje generacije.

Obitelj

Rođen sam 1948., tijekom vrlo kratkog razdoblju demokracije koje smo imali u prvoj polovici 20. st. u Venezueli. Rođen sam 12. studenog, a 24. istog mjeseca bio je državni udar protiv prvog demokratski izabranog predsjednika od osamostaljenja. Moji djed i baka su živjeli u velikom siromaštvu, ali je već moj otac bio dio generacije koja izgradila zemlju.


Ostatak intervjua pronađite i pročitajte ovdje.

Proslijedi