Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Službeni prijevod intervjua s papom Franjom

Bio bih kriv za teški zločin kad bi propustio uposliti sposobne veslače koje Družba može dati Petrovoj barci izloženoj mnogobrojnim olujama.

papa Pio VII, 1814. godine prilikom ponovne uspostave Družbe Isusove

Obavijesti FFRZ-a

Ekskluzivni intervju s papom Franjom plod je razmišljanja i rada 16 različitih isusovačkih časopisa iz Europe i Amerike. U njihovo ime intervju je vodio p. Antonio Spadaro SJ, glavni urednik časopisa La Civiltà Cattolica, u tri navrata od 19. do 29. kolovoza 2013. godine. Pitanja su pripremili urednici istih časopisa.

Papa Franjo nema običaj davati intervjue. Ova činjenica upućuje na izvanrednost samog dokumenta.

U ovom dugačkom razgovoru papa govori o svojoj isusovačkoj povijesti, predstavlja svoj način upravljanja naglašavajući savjetovanje, zajedničko razmišljanje i kolegijalnost. U isto vrijeme s čitateljima dijeli svoj pogled na Crkvu kao "narod Božji" na putu kroz povijest, inzistira na prihvaćanju unutar Crkve svih osoba bez obzira na različitosti, otkriva svoj umjetnički ukus (spram književnosti, glazbe i filma), nudi svoje shvaćanje Boga i čovjeka. Čitajući papine odgovore vrlo je lako uočiti u kojoj mjeri su njegov život i misli ukorijenjene u isusovačkoj duhovnosti.

Osim hrvatskog Obnovljenog života i talijanskog La Civiltà Cattolica, časopisi koji su inicirali ovaj intervju su sljedeći: Streven (Belgija), Mensaje (Čile), Études (Francuska), Orizontes (Grčka), A Szív (Mađarska), Stimmen der Zeit (Njemačka), Brotéria (Portugal), America (SAD), Viera a život (Slovačka), Razon y fe (Španjolska), Signum (Švedska), Choisir (Švicarska), Thinking Faith (Velika Britanija) i Sic (Venezuela).

Tiskano izdanje intervjua izaći će u Obnovljenom životu početkom prosinca (OŽ br. 4/2013).

Izravna poveznica (link) na tekst intervjua u PDF formatu.

Proslijedi